torsdag 21 december 2023

Dubbelliv

"Jag är helt övertygad om att ett samhälle där människor, och särskilt ungdomar, tilläts sova till klockan tio på morgonen och förväntades vara på arbetsplatsen 11.30, skulle bli ett mera harmoniskt, ett fredligare och framförallt mycket produktivare samhälle."
Lars Gustafsson i Dubbelliv av Agneta Blomqvist och Lars Gustafsson

"En av mina allra första skönhetsupplevelser har med snö att göra. Familjen var ute på landet, det var vinter och det hade snöat under natten. När jag gick ut på morgonen var hela världen insvept i vitt och ett varmt liksom gyllene
sken som gjorde allt rent och förtrollande. Minns att jag stannade till alldeles häpen och att jag inte ville förstöra den vita orörda snön med mina fotsteg."
Agneta Blomqvist i Dubbelliv av Agneta Blomqvist och Lars Gustafsson


Dubbelliv av Agneta Blomqvist och Lars Gustafsson var (passande nog för en julkalender) Bonniers julbok från 2017.
Agneta Blomqvist var gift med Lars Gustafsson från 2005 fram till Lars Gustafssons död 2016 (för Lars Gustafssons del är alltså boken postum).

I boken berättar de två författarna om sina barndomar med varierande kapitel så det blir ett slags samtal mellan författarnas minnen.
Texterna är inte signerade men vem som skrivit vad markeras med olika färg på sidorna.

De två makarna har gett ut ytterligare tre böcker tillsammans. Herr Gustafssons familjebok (2006), Fru Blomqvists matbok (2008) och Våra landskap (2022) (den sistnämnda bygger delvis på en bok författarna gav ut på tyska 2013). Även i de två första gemensamma böckerna så är texterna osignerade men det går nästan alltid att lista ut vem som skrivit vad (enligt förordet till Våra landskap så ledde detta emellertid till att en av Agneta Blomqvists essäer i familjeboken trycktes i en tysk tidskrift under Lars Gustafssons namn).

Matboken innehåller förutom texter om mat även en del recept. Jag har inte lagat några av dem än men är lite sugen på att pröva "Brynt tonfisk i asiatiskt beurre blanc med pilgrimsmusslor (Drömd efter recept av Marcus Samuelsson)". Receptet fick Lars Gustafsson i en dröm av en universitetskollega som påstod att han hade hämtat det från kocken Marcus Samuelsson. 

Alla fyra böckerna är underhållande läsning. Men framförallt rekommenderar jag Dubbelliv med dess berättelser från två barndomar.

Inga kommentarer: