tisdag 12 december 2023

Yllet – filmen

Det finns en film som heter Sprickorna i muren. Alltså som Lars Gustafssons romansvit på fem böcker (se lucka nummer 10). Filmen som kom 2003 bygger emellertid bara på en av böckerna: Yllet
Den ska ha först varit tänkt som en tv-serie och då filmatiserat fler av böckerna i sviten.

Filmen är regisserad av Jimmy Karlsson och är hans enda långfilm som regissör. Han har skrivit manus, producerat och varit dramaturg för flera filmer.

Det finns direkt en rätt stor skillnad mellan boken och filmen. Romanen Yllet utspelar sej 1969, medan filmens handling äger rum 1980.
Därmed försvinner av naturliga skäl bakgrunden med gruvarbetarnas strejk och ortens FNL-rörelse.
Temat med den lilla bruksorten utan framtid har istället renodlats.

Förändringen med året gjorde mej lite skeptisk till filmen men den har en viss charm. Och soundtracket av Pugh Rogefeldt är snyggt.

I en intervju i DN gjord av Nicholas Wennö samband med att filmen skulle ha premiär så sa Lars Gustafsson att han var nöjd med filmen.
Vi får också veta att den bästa filmatiseringen av en roman han sett är Sagan om de två tornen som han gillar på grund av "den visuella och verbala texttroheten till Tolkiens verk."
Filmen Sprickorna i muren har inte riktigt samma verbala och visuella texttrohet men även om den inte är lika bra som boken så håller den att se.


Det kom ut en pocketutgåva av Yllet i samband med filmen. Med bild från filmen (bilden nedan) på omslaget. 

Inga kommentarer: