måndag 4 december 2023

Fantastiska berättelser

Lars Gustafssons novellsamling Förberedelser till flykt från 1967 har mestadels en fantastisk karaktär. Min favorit är "En ö i trakten av Menagora". Den hör till de berättelser i boken som är tydligt influerade av Jorge Luis Borges.
En annan fascinerande novell är "Homonculus" som jag skrev en uppsats om när jag läste litteraturvetenskap. (Jag läste den genom Johan Asplunds teori om social responsivitet.)
 
Borges namedroppas i novellsamlingen Det sällsamma djuret från norr från 1989. En berättelse säjs vara i "Mästaren Borges maner". 
Boken är som dess undertitel säjer en bok med "Science Fiction-berättelser". Den science som finns i Gustafssons science fiction är framförallt filosofin. Flera av de klassiska sf-temana används – fördubblingar av personer, odödlighet, intelligensförstärkare. Berättelsen om den sistnämnda är den enda som uttalat utspelar sej i Sverige ("Jag måste säga att jag blev fascinerad av det djärva försöket att ge autentiskt liv åt Stockholm, detta sagoomsusade gamla sjörövarnäste").

Åtta rymdlorder, som egentligen är en rymdlord, berättar historier för varandra. Under bokens gång kommer deras rymdskepp nära en meteorskur – "Våra berättelser har redan börjat ta färg av störningarna". De senare novellerna blir mer romantiska och sagoaktiga.

Rymdlordernas språk är gammeldags på ett sätt som nog kan irritera en del läsare. Själv uppskattar jag det och kontrasten mellan den torra tonen och det fantastiska innehållet berikar boken. I efterordet – "En not om språk och stil" – skriver Gustafsson att han bland annat lät sej inspireras av Olaus Magnus med sin "säregna, mycket renässansartade rubrikstil, med sådana titlar som 'Om ringar som vintertiden te sig på himlen samt om deras verkningar'".

Förutom Borges och Olaus Magnus så kan man märka att Stanislaw Lem och H. G. Wells, som också namedroppas, har influerat flera av berättelserna. 

Förberedelser till flykt och Det sällsamma djuret från norr finns utgivna tillsammans i en volym som Fantastiska berättelser.
Lars Gustafssons sista roman, den postumt utgivna Dr Weiss sista uppdrag anknyter till bägge novellsamlingarna.
(Avsnittet om Det sällsamma djuret från norr är mestadels taget från ett inlägg från 20 december 2011 här på bloggen. Det var en del av det årets julkalender: Svenska framtider från förr)

Inga kommentarer: