torsdag 7 december 2023

Kärleksförklaring till en sefardisk dam och Herr Gustafsson själv

"det är middagstid, mars 1969, Europas intellektuella / finns ännu kvar, de uråldriga bankpalatsen finns kvar, / de små visitkorten i trappuppgångar finns kvar, / och alla känner en hemlig oro"
ur "Händelser år 1939" i Kärleksförklaring till en sefardisk dam 

"Sextiotalet hade gått ut. Vår och höst på samma gång, den tid när vinden började blåsa! Den tid när våra kollektiva drömmar förändrades och långt in i nattens sömn följde oss med sin svaga, tydliga varningssignal, denna tid av uppblåsande storm, blankare is, större ensamhet: och tid när människorna fann varann igen"
ur "Kort avbrott i berättelsen" i Herr Gustafsson själv

Herr Gustafsson själv (1971) inleder Lars Gustafssons romansvit Sprickorna i muren. Men förutom de andra delarna i sviten så finns det en till bok som hänger ihop med Herr Gustafsson själv: diktsamlingen Kärleksförklaring till en sefardisk dam (1970) som i diktform tar upp liknande teman som romanen. Ja, delvis berättar samma historia.

Så spelar vännen E en roll både i dikten "En episod i Berlin" och i Herr Gustafsson själv. I bägge böckerna liknas han vid en vänlig reptil.
Och i dikten "Symphonie Phantastique" så får vi reda på att "(sedan 1965 drömmer vi nattetid på ett annat sätt)" vilket kan jämföras "Den tid när våra kollektiva drömmar förändrades" i citatet från Herr Gustafsson själv ovan (detta att drömmarna förändrats förekommer I fler böcker av Lars Gustafsson på 60- och 70-talet).

Kärleksförklaring för en sefardisk dam och Herr Gustafsson själv är två mycket bra böcker som ger ännu mer om man läser dem tillsammans. 

Inga kommentarer: