torsdag 4 december 2008

Folk Singer

På Firstborn is Dead, albumet som föregick Kicking against the Pricks, gjorde Nick Cave en, textmässigt fri, version av Wanted Man- en låt skriven av Bob Dylan men från början framförd av Johnny Cash.
Förutom The Singer finns på Kicking ytterligare två låtar som Cash spelat in. Nick Cave har på senare år framhållit Johnny Cash som ett föredöme och sjungit på ett par låtar på Johnny Cash sista svit skivor bland annat hillbillyklassikern Cindy (även om
Nick Cave & The Bad Seeds brukade göra en version live som är betydligt roligare).

Johnny Cash var en countrysångare som...Men chansen är stor att du är mer intresserad av och därmed mer insatt i Johnny Cash än jag är.

En sak skiljer The (Folk) Singer från de flesta Johnny Cash-låter. Den är skriven av Johnny Cash.
Det fanns artister som skrev låtar och det fanns såna som spelade in dem. Cash tillhör de senare. De flesta av Johnny Cash skivor är rent tekniskt coverskivor. Vilket ingen skulle kalla dem. Utom möjligen de sista American Recordings då de i och med att det är fråga om tolkningar av låtar utanför Johnny Cash genre de blir tydliga såsom tolkningar.

Det är först i och med rockmusiken som vi talar om covers, som originalet blir norm.
Gun Clubs Black Jack David kallar vi cover men inte Carter Familys. Vi säjer att Carter Family spelat in en Standard.

Förr brukade musiker smuggla in en egen komposition. Cat Powers två Cover-skiver har vardera en originalkomposition bland tolkningarna. Så hade ofta även de klassiska bluesplattorna, som till exempel Champion Jack Duprees from New Orleans to Chicago.

I alla fall: Johnny Cash Folk Singer, en bra låt:

Inga kommentarer: