torsdag 11 december 2008

Vera Chytilova: Sedmikrasky och Panel Story


Vera Chytilova är en tjeckisk filmregissör född 1929. År 1966 gjorde hon den definitiva tjeckiska nya vågen filmen: "Sedmikrasky" ("Tusenskönor", men lättare att hitta under den engelska titeln "Daisies").

Det är en bisarr roadmovie om två unga kvinnor. I ton påminner den kanske mer om Louis Malles filmatisering av Queneaus Zazie än senare mer direkt nyavågen-filmer. Hon lär dock varit påvekad de vanliga misstänkta.

Ett någorlunda representativt utdrag:



Chytilova jobbade inom många genrer, ett vanligt sätt för regissörer i de realsocialistiska länderna att försöka handskas med censurens restriktioner. De direkta uppföljarna till "Sedmikrasky" ska gå i en liknande surrealistisk stil. Men sen, antingen pågrund av de restriktioner som en diktatur medför eller som ett sätt att vidga sitt hantverk, varierade filmerna i ton.

Nya vågen hade dock influerats starkt av samma sorts källor som också influerade de mer direkt realistiska verk som bättre passade regimen.

"Panel Story" (också kallad Prefab Story) tar filmen som kollektivroman men lite på sned. Vilket gör att filmens beskrivning av ett bostadsområde en historia som man sett berättad så många gånger förr känns ny.

Sedmikrasky går att hitta på importdvd(men nog inte Region 2), Panel Story kan vara svårare.

Inga kommentarer: