söndag 21 juni 2009

Einstürzende Neubauten - de tio bästa sångerna


Som jag har nämnt tidigare lyssnade jag nyligen igenom Einstürzende Neubautens diskografi (minus de där som släppts på deras hemsida). En lista på de tio bästa hitsen från allas favoritindustrirockare verkar passande - kronologisk:

Armenia
Från Zeichnunges des Patienten O. T.. Filmklippet på länken är från filmen Halber Mensch av Sogo Ishii.

Trinklied
Kortaste och bästa låten från genombrottsalbumet Halber Mensch. (Klippet är från en livespelning 1990. Halber Mensch kom 85.)

Morning Dew
Från Fünf auf der oben offenen Richterskala - Neubautens bästa album. En cover på en låt av Butter tar ordet-favoriten Tim Rose

Ein Stühl in der Hölle
Plattan Haus der Lüge var lite av en besvikelse när de kom. Men hade åtminstone detta spår. En av Einstürzendes bästa sånger (länken är till en hyfsad livevesion).
I intervjuer har Blixa Bargeld sagt att låten är inspirerad av en gammal folkvisa. Men inte specifierat vilken. En carol som den uppvisar likheter med är "The Three Knights" som i två av de sista verserna (utan omkväde) går så här: "What would you give to your sister Anne?/'My gay gold ring, and my feathered fan'//What would you give to your brother John?/'A rope and gallows to hang him on'".

Stella Maris
Från Ende Neu. Duett med Meret Becker och en av de vackraste duetterna någonsin.

In the garden
Också från Ende Neu.

Sabrina
Från Silence is sexy. Videon är också bra.

Müsentango
Också från Silence is sexy. Utmärkt liveversion på länken.

Total eclipse of the sun
En tredje från Silence is sexy. Allt jag vill se är en total solförmörkelse.

Weil Weil Weil
Från Alles wieder offen, den senaste.

Inga kommentarer: