måndag 22 juni 2009

Tematrio om presenter


Lyran har idag temat presenter. Böcker som presenter. Och böcker är givetvis något man både gett och fått genom åren.

Den senaste bokpresenten fick jag av en vän på min födelsedag:
Som en sammetshandske smidd i järn av Dan Clowes. Det är ett seriealbum utgivet av Epix förlag och vackert formgivet.
En surrealistisk berättelse som i formen också pekar framåt mot Clowes Ice Haven. Den ser fin ut i bokhyllan.

Flera trevliga och udda böcker i mina bokhyllor har jag fått av min morfar. Bland annat Persiska antologin av Eric Hermelin. Denna volym med urval av Hermelins översättningar av religiös lyrik gavs ut på Cavefors. För ett par år sen kom den i nyutgåva i pocket. Men när jag fick den var den svår att få tag i.
Innehåller vackra tolkningar av Rumi ("Åt ångest dig gläd åt ångest och förnedring"), Kalilah ("Hvi nämna VÄNNER? Äfven mine OVÄNNER och FIENDER förena sig med mig, uti min gråt") med flera.

Av en kollega och vän till mina föräldrar, Britta, fick jag en gång de två första diktsamlingarna av Harry Martinsson: Spökskepp och Nomad i förstautgåva. Samt en tredje senare samling.

2 kommentarer:

vixxtoria sa...

Jag känner bara igen Martinson bland de du nämner, men dina svar får mig att tänka på hur mycket mer än en bok det är när man får den som present. Man vet av vem och när, och ibland vet man också att givaren har tänkt särskilt på en och ansträngt sig för att hitta något man ska tycka om. Det betyder mycket. Det påminner mig även om att jag skulle vilja läsa mycket mer utomeuropeisk litteratur.

Petter sa...

Eric Hermelins antologi är gamla persoska mestadels sufiska diktare. Pocketversionen borde finnas på nätbokhandlarna.

En bok man fått får en extra aspekt.