söndag 15 november 2009

2012 eller Har inte jorden gått under än?


Regissören Roland Emmerichs film Independence Day var en enfaldig variant på Världarnas Krig. 2012 är en lika fördummad version av When Worlds Collide.

When worlds collide av Philip Wylie och Edwin Balmer kom ut 1933. Där håller jorden på att gå under. Världens regeringar försöker rädda en rest av mänskligheten. Handlingen är mer eller mindre den samma i 2012.

2012 heter som den gör eftersom en del anser att Mayaindianerna förutsåg att världen ska gå under 2012 (en optimistisk prognos - Maya-indianernas värld kom att gå under mycket tidigare). Men kopplingen är väldigt liten. De namedroppas ett par gånger i filmen. Titeln har emellertid fördelen att den låter som en parodi på en sci-fi-film. Den känns ofta som en sådan även om det inte är avsikten.

Emma Gray Munthe klagar på att Emmerich gjort komedi av filmen. Den komiska vägen hade kunnat fungera. Det är rätt festligt att se jorden gå under. Särskilt då som Miranda Sigander noterar undergångseffekterna ofta är snygga. Men det komiskt förstörande går inte långt nog. When worlds collide är ofta en satirisk skildring men 2012 nöjer sej med att skämta med Arnold Schwarzeneggers brytning.

Filmen vågar inte förlita sej på att jordens undergång är spännande nog. Utan denna apokalyps blir hela tiden framflyttad. Att världen ska gå under en kvart tidigare än plaerat anses uppenbarligen förhöja dramat.

En sån sista minuten syn på action råder över hela filmen. Alla flyger eller kör iväg i precis rätt ögonblick. Sista tredjedelen av 2012 handlar om svårigheten att få i gång en stor båt. Som att se på en fyrtiofem minuter lång scen med en man som förgäves vrider om nyckeln till sitt billås.

Förutom When Worlds Collide så påminner handlingen om Anthony Burgess Slutet på världsnyheterna (som i och för sej också är påverkad av Wylie/Balmers bok). Den har liksom 2012 en författare i en av huvudrollerna och en av de saker som diskuteras är hur mänsklighetens kulturarv ska räddas.

I Emmerichs tidigare film The Day After Tomorrow (I övermorgon), en bättre fast ännu tråkigare undergångsfilm, räddar en av personerna en Gutenbergbibel. Här representeras istället litteraturen av John Cusacks karaktärs roman.
Vars sista mening vi får höra i slutet av filmen.
Den är bra, säjer den Onkel Tommige presidentens dotter till vetenskapstrollkarlspersonen spelad av Chiwetel Ejiofor. Det är den inte.

2 kommentarer:

Mårten sa...

tänkte ett ögonblick att jag läste det här på den rätt usla bloggen bloggywood och blev imponerad för en gångs skulle. sen upptäckte jag att det var du :) Nog om det. Har Burgess i bokhyllan oläst, rekommenderar du den?

Petter sa...

Egentligen inte.
Det är en av flera Burgess som låter roligare än den är. En tredjedel av boken är Jordens undergång. En tredjedel ett manus till en TV-serie om Freud och en tredjedel ett libretto om Trotskij.
Burgess ska ha fått idéen när han såg tre tv-apparater i gång samtidigt.

Vissa delar av Freuddelen är rätt roliga. Och boken är rätt trivsam om man gillar undergångsberättelser och bara ögnar Trotskijn.
Epilogen är rolig.