fredag 15 oktober 2010

10 bra spanska filmer


Tre dagar försenad kommer så denna lista för att fira den spanska nationaldagen (+ 3 dagar):

Begärets dunkla mål
Det här är den där Luis Bunuel-filmen där två olika skådespelerskor spelar samma roll. Detta märkte jag inte förrän en bra bit in i filmen. Det var något skumt med filmen men jag kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var. De två skådespelerskorna är inte särskilt lika varandra till utseendet.

Crazy Summer
Något underlig svensk titel på denna film om två tonåringar. Den spanska titeln är Krámpack. Vilket lär vara ett fult ord. Filmen har fått flera priser. Bland annat ett par från festivaler med filmer med homosexuellt tema. Säkert gjordes det på dessa ett och annat skämt om regissörens namn - Cesc Gay.

Dracula
När Tod Browning i början av 30-talet spelade in filmen Dracula så använde man på kvällen samma rekvisita för att spela in en spansk version. Denna har mer liv än den engelskspråkiga. Finns som extramaterial på en del DVD-utgåvor av Browning-filmen.

El secdleto de la tlompeta
Underbar kortfilm av Javier Fesser.
Mitt liv utan mig
Den här filmen utspelar sej i Kanada med kanadensiskt folk som gör kanadensiska saker. Den spanska regissören Isabel Coixet gör filmer i flera olika länder. Den här handlar om en kvinna som får reda på att hon är döende och gör en lista med saker hon ska ha gjort innan hon dör. Sorglig men ändå upplyftande. Bygger på Nanci Kincaids novell "Pretending the Bed is a Raft". En bättre titel kan man tycka. Med Sarah Polley. Som vi gillar.

Rec 2
Här tänjer vi kanske på innebörden i ordet bra. Men denna Dawn of the Dead möter Exorcisten borde vinna någon slags high concept-pris. Om du när du såg Exorcisten tyckte att den filmen skulle ha blivit bättre med ett eller två dussin extra besatta flickor så är detta filmen för dej. Plus att den katolska kyrkan (som så ofta i spanska skräckfilmer) är de ansvariga snarare än de som räddar dagen.

Snuff-Movie
Alejandro Amenábars thriller från 1996 om en ung filmvetare som får höra ett rykte om filmer med riktiga mord. Det har gjorts flera filmer på samma tema. De är oftast rätt dåliga. Men den här är riktigt spännande.

Vad har jag gjort för att förtjäna detta?
Tidig rätt så underbar Pedro Almodovar.

Werewolf shadow
En av flera spanska varulvsfilmer skrivna av Paul Naschy som också spelade huvudrollen. Roligare än de Wolf Man-filmer som inspirerade dem. Naschy använde uppföljarformatet till att se på flera sidor av varulvskonceptet. Hans hjälte Waldemar Daninsky hade levt sen romartiden och karaktären hade också lite inspirerats av historien on den vandrande juden. Denna Daninsky-film har vampyrkvinnor och ett par smått surrealistiska sekvenser.

Ät mig!
Det här ska vara en av J.J. Bigas Lunas minst konstiga. Men den är nu ändå rätt så underlig.

9 kommentarer:

Spiring sa...

Jag ser sällan film, varken spansk eller ospansk, men "Ät mej!" har jag sett. Tyckte den var rätt kul, om jag minns rätt - i slutet pucklar två män på varandra med stora lufttorkade (?) skinkor, vilket väl påverkat originaltiteln.

"Torremolinos 73" är en annan spansk film jag tyckte var skojig, i alla fall bitvis.

Petter sa...

På engelska heter den också nåt med skinka. Skinkorna på gården spelar en viktig roll i berättelsen.
Jag har länge tänkt se mer Bigas Luna. Då han verkar vara en rolig regissör.

Jag har för mej jag har sett "Torremolinos 73". Men den gjorde i så fall inte så stort intryck på mej.

Emma sa...

Bra tips! Tack!

Petter sa...

Ingen orsak.

Vixxtoria sa...

Jag har sett en av dom här 10 filmerna, och den har jag sett tre gånger, varav två gånger på bio. Konstig prioritering kan jag tycka.

Möjligen har jag också sett delar av den där spanska Dracula-filmen. Det är också rätt konstigt.

Petter sa...

Jag förstår inte vad som skulle vara konstigt med att se den spanska "Dracula". Konstigare vore väl att inte se den (delar av den räcker nog i och för sej).

Ska jag gissa din filmsmak via din boksmak så borde det väl vara "Mitt liv utan mej" som du sett tre gånger. I så fall en fullt rimlig prioritering. Jag borde se om den.

Petter sa...

Jag förstår inte vad som skulle vara konstigt med att se den spanska "Dracula". Konstigare vore väl att inte se den (delar av den räcker nog i och för sej).

Ska jag gissa din filmsmak via din boksmak så borde det väl vara "Mitt liv utan mej" som du sett tre gånger. I så fall en fullt rimlig prioritering. Jag borde se om den.

Vixxtoria sa...

Äsch, jag måste vara mer specifik, även om jag skriver mitt i natten.

Det är konstigt att jag, som inte ser särskilt mycket film, råkar ha sett en spansk film som visserligen var bra, men inte så där bra att jag ville se om den hela tre gånger, men om jag minns rätt så hade jag väl oemotståndligt sällskap alla tre gångerna som absolut insisterade på att se den filmen. Filmen var Vad har jag gjort för att förtjäna detta.

Att jag sett Dracula-filmen (just som extramaterial på nån DVD jag lånat på biblioteket, tror jag) är konstigt av ungefär samma skäl. Inte för att jag specifikt har nåt emot Dracula eller så (jag har sett 3-4 olika filmatiseringar i alla fall), men för att jag är så pass ointresserad och inte aktivt söker upp alternativa filmer precis, så därför är det lite konstigt att just en spansk Dracula-filmatisering kommit i min väg.

Men du tycker alltså att Mitt liv utan mej är mer min stil?

(Det bästa i Vad har jag gjort för att förtjäna detta är f ö den lilla gröna ödlan.)

Petter Malmberg sa...

Nu vore det väl underligt att inte se en bit spansk Dracula om den nu är extramaterial. Just för att det är så underligt med en spansk Dracula från trettiotalet.

Du skulle säkert gilla "Mitt liv utan mej".