torsdag 28 oktober 2010

5 bra tjeckiska filmer


Det är Tjeckiens nationaldag. Merparten av filmerna nedan är gjorda i Tjeckoslovakien. Men jag tror alla regissörerna är tjecker.

Alice
"Alice thought to herself: now you will see a film, made for children - perhaps. But I nearly forgot: you must close your eyes. Otherwise you won't see anything." Jan Svankmajer.

Faust
Också Svankmajer. Har vissa likheter med Alice ovan. Men där den utgår från Lewis Carolls bok så blandar Faust ur de olika Faust-versionerna. Det är scener och citat från faustarna snarare än att Svankmajer gjort en ny berättelse om Faust-historien. Filmen påminner en del om Svankmajers märkliga kortfilmer. Att filmen är lite underlig hindrar den inte från att vara väldigt underhållande. Faust-dockan gör i sej filmen till en som man måste se.

En blondins kärleksaffär
Milos Formans tjeckiska filmer går numera att få tag i på DVD. Regissören är numera mer känd för sin amerikanska produktion (Gökboet, Ragtime) men redan här är han en mästerlig regissör (den tjeckiska delen av hans filmkatalog är dessutom jämnare än hans amerikanska). Den här är från mitten av 60-talet. Den handlar om en ung kvinna som åker till Prag för att leta reda på en man som hon tillbringat en natt med. Det är en mycket vacker film.

SedmikraskyVera Chytilovas klassiska nya vågen-film. Lättare att hitta under den engelska titeln Daisies (på länken skriver jag förutom om Tusenskönor också om regissörens Panel Story - även övriga länkar går till tidigare inlägg här om filmerna)

Valerie and her week of wonders
Tjeckisk vampyrfilm när den är som bäst.

Inga kommentarer: