onsdag 20 oktober 2010

Japaner, japaner, japaner


O (ej att blanda ihop med 0) har kommit till Japan i sitt bokgeografiska tema.

En japansk bok:
Shinichi Hoshi - Gåvan
Hoshis sf-noveller är som regel korta. Boken är på 128 sidor och innehåller ungefär trettio noveller. En del av de är humoristiska lätt satiriska berättelser. Andra är lyriska små historier som påminner om japanska sägner och spökhistorier. En av de bästa handlar om en man som ger sej ut för att köpa ett paket cigaretter men ingenstans i staden kan hitta någon av alla de tobaksaffärer som fanns där alldeles nyss.

En japansk författare:
Kobo Abe
Abe skrev många bra böcker av olika slag. Absurda pjäser, litterära thrillers (som Den förstörda kartan) och romaner av mer fantastiskt slag. Som mästerverket Kvinnan i sanden. Där en insektsamlare blir kidnappad av en by där byborna bor i sandgropar. Han hålls fånge hos en kvinna. Dagarna går åt till att skyffla bort sand. Sanden riskerar hela tiden att ta över. Allt är täckt av sandkorn. Under romanens gång utvecklas sakta förhållandet mellan mannen och hans fångvaktare.

En japansk bok jag vill läsa:
Ax, Volume 1: A Collection of Alternative Manga
Jag har läst alldeles för lite japanska tecknade serier. All manga handlar inte om robotgeishor eller basketspelande lönnmördare (inte för att det är nåt fel med såna) utan det finns japanska serier av alla slag.
Nyligen kom det en engelskspråkig antologi med så kallad alternativ manga. Som verkar spännande.

(bilden till inlägget har inget direkt med någon av böckerna att göra)

8 kommentarer:

enligt O sa...

Kvinnan i sanden låter sanslöst absurd. Nästan värd att pröva just därför!

Petter sa...

Själva handlingen är absurd. Men tonen är mer nedtonad. Det känns nästan som en fullt realistisk roman. Om ett samhälle mellan drivor av sand.
Den är väldigt bra.

KA sa...

har du läst Abe Kobos "face of another"? Det som är bra med hans böcker är att man får så mycket att tänka på även efter boken är slut.
Om du är intresserad av annorlunda manga rekommenderar jag Ordbilder förlags "En kopp kaffe till" av Naoto Yamakawa.

Petter sa...

Nej. Det finns en hel del Abe jag inte har läst. Han var rätt produktiv.
De Abe jag har läst har jag tyckt om. Och det finns flera av hans som står på min att-läsa-lista. Bland annat "En annans ansikte".

Det har börjat komma en del manga för vuxna (eller vad man ska kalla det) även på svenska. Vilket är trevligt. Yamakawa kände jag inte till. Tack för tipset.

snowflake sa...

Ganska spännande att jag känner en person (i den mån jag nu "känner" dig)som uppriktigt tycker om Kvinnan i sanden.
Jag förstod i n g e n t i n g och den var för konstig för att jag skulle kunna bara strunta i det och flyta med. Ändå minns jag vissa saker.

Petter sa...

Det är ju en underbar bok. Den står först i min boksamling (visserligen av alfabetiska skäl).

Och jag känner ett par personer till som gillar den.

Men jag har hört den kallas konstig förr. Själv tyckte jag den var närmast självklar på sitt sätt. Det är just så här det måste vara att leva mellan väggar av sand och tillbringa dagarna med att hålla sanden borta.
De flesta författare skulle alltför tydligt göra det till en metafor för sin tid och samhället. Men Abe höjer det hela över den gängse kafkaeska fabeln.

Johannes sa...

Jag är smått häpen över att du inte smugglade in Bo Grandiens "Japanen som försvann" på något långsökt sätt. Inte minst för att du sannolikt är den enda människa i bokbloggsvärlden som har hört talas om den.

Petter sa...

Tyvärr har jag inte hört talas om den. Men jag googlade den och den verkar rätt kul. Och låter lite bekant. Som om nån annan författare skrivit om den.