torsdag 7 oktober 2010

Nobelpriset...


i medicin gick i år till Robert Edwards. Ett val som är ovanligt såtillvida att det han fick priset för, mänsklig befruktning utanför livmodern eller in vitro-fertilisering, var något som gjordes första gången för mer än trettio år sedan. Medicinpriset brukar gå till rätt så nya upptäckter och genombrott.

När det gällde Edwards så ville man emellertid vänta tills det att de första provrörsbarnen växt upp och inte fått några oväntade bieffekter.

Vilket får mej att tänka på Fredric Browns novell "Jaycee" från 1958. Det är en kort novell. Tar upp två sidor i The Best of Fredric Brown. Den tillhör hans så kallade short-short stories. Vinjetter på 3-400 ord. Brown brukar anses vara något av en mästare på formen. De flesta av hans kortnoveller är science fiction men han har också gjort flera deckar- och skräckhistorier i formatet. I min engelskabok på högstadiet dök ett par av dessa short-shorts av Brown upp. Bland annat "Abominable" först publicerad året efter "Jaycee". Fast "Abominable" trycktes i en herrtidning kallad Dude, en av flera Playboy-kopior.

"Jaycee" är s/f. Och trycktes i en s/f-mDen korta novellen handlar om parthenogenesis, eller så kallad jungfrufödsel (förvisso någonting helt annat än in vitro-fertilisering, men vi håller oss åtminstone inom reproduktionsmedicinen).
50 miljoner barn är så kallade parther. Den första parthen föddes en tio år innan de andra. Nu när han blivit vuxen visar han sej ha hobbies som att åka vattenskidor utan skidor ("Told me that with faith he wouldn't need them") och när martiniarna tar slut på ett cocktailparty så förvandlar han vatten till gin.

I början av novellen hörs en läkare muttra "fifty million Jaycees". "Once before in history there'd been a virgin birth. Now fifty million virgin-born boys were growing up." Om tio års tid så kommer världen i novellen att ha femtio miljoner unga män med samma förmågor som Jesus Kristus. När läkaren i novellen inser detta så utstöter han ett förtvivlat nej.

Den första jaycee i novellen föds 1980. Det första provrörsbarnet föddes 1978. Hittills har hon så vitt jag vet inte utvecklat några övernaturliga förmågor.

"Jaycee" är rätt typisk för Brown. Kort och humoristisk. Men kan knappast säjas tillhöra hans allra bästa.

Inga kommentarer: