tisdag 19 oktober 2010

3 bra filmer

Lyran har som tematrio i dag att man ska berätta om 3 av sina favoritfilmer. Så:

Gregory's girl
It's a well known fact att Gregory's Girl, en skotsk komedi av Bill Forsyth, är en av mina favoritfilmer. Den är en av de bästa feel good-filmerna. Med många klassiska karaktärer och repliker. Som hur Gregorys vän Andy rabblar fakta och alltid inleder med "It's a well known fact..." på Glasgow-dialekt.

Pixote
Film från 1981 om en tioårig småkriminell pojke och hans vänner i den brasiliensiska staden Sao Paulo. Filmen börjar i ett ungdomsfängelse och har en del gemensamt med den senare fängelsefilmen Carandiru, också den regisserad av Hector Babenco. Men där den senare mest känns nattsvart så har Pixote en värme som gör att filmen trots att så många fruktansvärda saker drabbar dess unga hjältar ändå har något upplyftande över sej. Slutscenen påminner om slutscenen i Francois Truffauts De 400 slagen.

Tatjana
Finsk svartvit film. I första scenen låser en av huvudpersonerna in sin mamma i garderoben då hon inte kokat kaffe åt honom. Sen åker han och träffar en vän. De sitter i hans bil och dricker kaffe och sprit. Mycket kaffe, en hel del sprit.
Sen träffar de två östeuropeiska kvinnor. Och dricker stora mängder kaffe. Det säjs väldigt lite i filmen. Det är en Aki Kaurismäki. Det är en kärlekshistoria. Det är en underbar film.

6 kommentarer:

Arina sa...

Den där sista får mig att tänka på Moln på drift som också var full av tystnad men ändå lyckades vara väldigt rolig och helt underbar.

Petter sa...

"Tatjana" är rätt lik "Moln på drift". Som också är en väldigt bra film.
"Tatjana" är kanske lite konstigare.

Bernur sa...

Vilka bra val! Gregory´s Girl såg jag för väldigt länge sedan, men vilket intryck den gjorde! Likaså Pixote, och jag blev hur glad som helst när jag strax efteråt såg att det var en av Nick Caves favoritfilmer, vilket man verkligen kan förstå. Likaså Night of the Hunter, som nog skulle hamna på min lista ...

Petter sa...

"Tender Prey" är tillägnad han som spelar Pixote. Som tyvärr blev skjuten av polisen vd nitton års ålder, strax innan albumet kom ut. Hector Babenco hade använt sej av skådespelare som var i liknande situation som de karaktärer de spelar i filmen. Som en brasiliens svar på Staffan Hildebrand.

Bill Forsyth gjorde ett par riktigt bra filmer i början av sin karriär. Sen verkar luften ha gått ur honom. Gregory's Girl kom på svensk DVD häromåret.

Night of the hunter är en bra film. Tyvärr missade jag sista kvarten första gången jag såg den. Jag har sen dess sett slutet. Men aldrig hela filmen på en gång.

Emilio sa...

Pixote såg jag som liten i Sydamerika (på en obskur tv kanal sen på natten)...viste du att den här pojken var kriminell på riktig och att han sköts ner av polisen 1984? Sjukt.

Petter sa...

Fernando Ramos Da Silva som han som spelade Pixote hette sköts av polisen 1987.
Hector Babenco hade använt sej av amatörskådespelare som bodde i staden. Da Silva var emellertid inte som Pixote föräldralös. Men fattig.
Jag såg filmen första gången på dansk TV om jag minns rätt.