fredag 1 oktober 2010

5 bra kinesiska filmer

Det är Kinas nationaldag. Vilket traditionellt firas med en lista:


Den gula jorden
Chen Kaiges (Farväl min konkubin, Kejsaren och mördaren) genombrott från 1984 handlar om en ung medlem i kommunistpartiet som 1939 kommer till en by för att samla in de lokala folksångerna. Han bor hos en familj vars liv han förändrar. En förödande vacker film. En av de bästa som gjorts.

Ju dou - förbjuden kärlek
En annan filmskapare som gör vackra filmer är Zhang Yimou (Hero). Han gillar färger. Den här är filmad i Technicolor (enligt en del sista filmen någonsin som gjorts med den färgsättningstekniken, men jag vet inte om det är sant eller inte). En kvinna blir bortgift till en man som försörjer sej genom att färga tyger. Vilket ger Zhang Yimou möjlighet att låta böljande tygstycken ackompanjera den tragiska berättelsen.

Kung Markatta
(ibland kallad Apkungen)


Maskernas kung
Film från 1994 om vänskapen mellan en gatuartist och ett barn. Om motsättningen mellan tradition och nya idéer och sånt. En fin och vackert filmad film.

Små röda blommor
En pojke på ett dagis med strikta regler där man får små röda blommor om man uppför sej snällt gör uppror mot dagisfröknarna som en kinesisk (istället för då kinavänlig) version av Gunnar Ohrlanders När barnen tog makten.

2 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Egentligen tittade jag in för att berätta för dig att någon vid inte mindre än 7 tillfällen har sökt på "Petter Malmberg" i kombination med ordet "littvet", och hamnat på min blogg. Och där tillbringat flera minuter med att klicka runt och läsa. Är det du själv som sökt, eller har du en stalker? (Eller jag, det är ju lite svårt att veta...).

För är det alltid så spännande att kolla in i din blogg. Förr eller senare _måste_ det ju bara komma ett inlägg som heter något i stil med "8 dåliga filmer från Azerbadjan" eller "6 dåliga böcker från USA", eller åtminstone "118 sämre filmatiseringar av ännu sämre böcker". Ja, det sista kan ju ta en stund att skriva ihop, men kräver kanske inte så mycket tankearbete.

Petter sa...

Jag ser ingen större poäng i att räkna upp dåliga filmer och böcker. Azerbadjanerna gör dessutom som bekant bara bra filmer. De är kända för det.

Det var en lite märklig sökning. Med "littvet"-tillägget. Det måste om det är en stalker vara en rätt inkompetent sådan om personen efter sju sökningar fortfarande inte hittat hit.

Kanske skulle sökaren kunna vara en kursare från tiden när jag läste litteraturvetenskap.