måndag 31 januari 2011

Augustistjärnan - en roman om Egypten


Augustistjärnan är en egyptisk roman från 1974, skriven av Sonallah Ibrahim, om byggandet av en damm. Dammbygget håller på i arton år och blir till en symbol för Nassers Egypten. Och berättelsen om bygget blir till en berättelse om detta Egypten.
Ett Egypten som fortfarande präglar Egypten av idag.

Ibrahim hade innan romanen skrivit ett hyllande reportage om dammen. Men romanen är mer krirtiosk. Och snarare med fötterna i modernismen än i kollektivromanen - ett kapitel är sjutton sidor utan vare sej punkt eller kommatecken. I senare romaner ska Ibrahim ofta fläta in utdrag ur nyhetsartiklar, John Dos Passos-style.

Augustistjärnan är inte lika direkt festligt underhållande som Kommitén. Men det är en fängslande skildring av ett komplext land.
Av Ibrahim finns tre romaner på svenska och ytterligare flera på engelska. Han brukar säjas vara en av de ledande samhällskritiska författarna i Egypten.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det som händer nu i Nordafrika är väldigt, vilket de av mina arabiska vänner som jag talat med också tycker. Den författare du nämner har jag inte läst; själv tycker jag att hon kvinnan vars namn jag inte minns är mycket bra (Saawadi?) Vad som nu händer kommer också, förhoppningsvis, att sätta den förment, utifrån egen utsago, demokratiska staten i området på pottkanten. E