söndag 25 januari 2009

Kicking Against 2.12 - Almeda Riddle

Den tidigaste nedskrivna versionen av "Frog's Wedding" (Nick Cave tolkar en variant med titeln "King Kong Kitchie Kitchie Ki-Me-O" på b-sidan till "Henry Lee") man hittat är från 1580 och går under namnet "A Moste Strange Weddinge of the Ffrogge and the Mouse".

På en av de tidiga versionerna, början av 1600-talet återfinns omkvädet "Kitty alone and I". Med tiden ändras detta till "Kitty me love" och "Kitty in the kimeo"

Det finns många versioner av balladen. Versmåttet och med det melodin brukar variera. Temat med djur av olika arter som gifter sej med varandra finns i många kulturer. Den svenska visan "Bromsen och flugan" (inspelad av Finn Zetterholm med Marie Selander") är ett exempel.

Harry Smith beskriver texten på noterna till 52 års Anthology of American folk music: "Zoologic Miscegeny Achieved in Mouse Frog Nuptials Relatives Approve".

Nick Cave utgår från Chubby Parkers version från 1928 som går att hitta på nämnda antologi.



En sångerska som går att hitta på många folksamlingar är Almeda Riddle (1898-1985)
Gruppen Tangle Eye Child Balladen "Hangman"

Hon blev flitigt inspelad av folklorister samt gav ut en bok med ballader.
Här i en inspelning av John Quincy Wolf: Frog Went a-courting från 1953.
En annan Murder Balladsrelaterad inspelning: Oxford Girl (Aningens annorlunda version av "Knoxville Girl")
och Jesse James. Som Nick Cave sjunger i filmen Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford. "Jesse James" är en av de mest kända Almeda Riddle-låtarna.

Liksom hennes andra mest kända vart den inspelad av Alan Lomax. En av hennes lomaxinspelningar remixades på Tangle Eyes Alan Lomax's Southern Journey Remixed där hennes lysande a capella version av childballaden "Hangman Tree" försågs med ackompanjemang.

Tangle Eyes skiva har åldrats dåligt. De flesta människor kanske skulle anse att Almeda Riddles original gjort detsamma. Dessa människor har fel.

Inga kommentarer: