fredag 23 januari 2009

Men mitt namn var Rose Connelly - Murder Ballads och trad. arr.

Redan på noterna till The Firstborn is Dead om "Say Goodbye To The Little Girl Tree" benämns en slags Nick Cave-låtar såsom, "murder ballads".

När Murder Ballads först kom var musikkritiker snabba med att understryka att dess sånger om mord och elände ingick i en lång tradition. Detta i en slags apologetisk ton som om man väntade sej en attack på skivan. Denna kom aldrig.

Det finns på skivan två låtar som utgår direkt från ballader ur en sån tradition. "Henry Lee" och "Stagger Lee". Och om "Where the Wild Roses Grow" har Nick Cave sagt att texten var inspirerad av "Down in the Willow Garden" som bandet också gör en version av på "Where the Wild Roses Grow"- singeln.

Om man räknar in singlarna (med "The Willow Garden", "King Kong Kitchee..." och "Knoxville Girl", så har Murder Ballads 6 covers av 14 och är därmed det närmaste ett andra cover-album efter Kicking Against The Pricks som vi kommer.

Om man ser på vem som skrivit låtarna så skulle man kunna tro annorlunda. Då detta är traditionella låtar står Nick Cave och ibland någon av de andra musikerna som kompositörer, enligt trad. arr-systemet.

Låtarna på singlarna är i stort sett rena coverna. Där det går att höra vilken tidigare version som de har utgått ifrån.
De spår på själva albumet som utgår från tidigare versioner är, frånsett dylan-covern, mer omarbetade. Om än allt för nära deras traditionella föregångare för att, såsom "Tupelo" eller "When I First Came To Town", kunna säjas enbart vara inspirerade av den och den balladen.

En del versioner av "The Willow Garden" heter "Rose Connelly" och namnet ingår i texten. Likheten och olikheten med hur kvinnans hela namn används i "Where the Wild Roses" kan man lägga märke till.

Här gör Everly Brothers en version av "Down the Willow Garden" som verkar vara den Nick Cave & The Bad Seeds utgår ifrån:



Flera andra har spelat in låten. Kerstin Hershs version på "Misery Murder and then Goodnight" är en bra variant.

("The Willow Garden" sjungs av Conway Savage och Nick Cave spelar inte heller något av instrument. Han påstår sej ha skrivit den samman med gitarristen men är annars inte med på spåret. Detta är enda Nick Cave & The Bad Seeds-spåret där Nick Cave inte medverkar, men det finns ett Birthday Party-spår: "Ho ho". Bägge finns, i sämre versioner, med Nick på sång).

(Rättelse 24 jan.: Nick Cave spelar orgel på "The Willow Garden". Det lär finnas de som tar ut och ser på en skiva innan de skriver om den. Detta underliga beteende kanske trotsallt har sina poänger.

Inga kommentarer: