söndag 11 januari 2009

Veronika Mars och Brick - två nyanser high school noir



Som utfyllnad har svt visat de två första säsongerna av Veronika Mars.
Jag såg om pilotavsnittet och bitar av några avsnitt till.

Piloten grundar idéen med en highschool-detektiv. Med sheriffdotterdutten och mordet på hjältinnans vän försöker serien ge ett visst mått av motivation till varför en tonårsflicka skulle lösa brott.
Skolflickor som löser brott är en gammal ungdomsgenre som vanligen hoppar över sådana försök att få folks agerande att verka trovärdigt.

Att jämföra med Rian Johnsons film Brick från 2005. Brick är en high school-film där high-school påminner om miljöerna i en Raymond Chandler-roman. Krocken mellan de två genrerna döljs inte utan är poängen. Vilket är tydligast i scenen i rektorsexpeditionen.




Också i Veronika Mars spelar rektorn ibland rollen/tropen som polis. Men då det också finns poliser i serien så är den rollen mindre.
Veronica Mars försöker måla över sprickorna mellan high.schoolserien och krimiserien.
Influenserna inte heller lika tydligt Chandler. Men att källorna är flera är resultat av serie-formatet.

En aspekt där Veronika Mars lyckas bättre än Brick är med kvinnokaraktärerna.
Bricks femme fatales och kvinnor i nöd skär på fel sätt.
I Veronica Mars är hjälten kvinnlig. Vilket är regel i skolungdom löser brott-genren. Men en vändning gentemot detektiv-genren i stort. Brain i Brick och Veronica Mars dataexpertkompis Mac utgår bägge från samma arketyp. Men Mac blir en mer fullgången karaktär(detta också delvis formate).

Genderförändringen är som mest intressant i Veronicas döda väninna. Som blir en syntes av två genretroper. Vännen som ska hämnas och kvinnan som ska hämnas.

Inga kommentarer: