söndag 2 augusti 2009

Nextwave av Warren Ellis och Marvelman av Alan Moore

Den brittiske serietidningsförfattaren Warren Ellis var i sina tidiga superhjälteserier starkt påverkad av Alan Moores Marvelman. När han tog över serien Stormwatch 1992 hade han på sista sidan av sitt första nummer på serien ett Nietzsche-citat.
Samma Nietzsche-citat som finns på sista sidan av det första kapitlet i Moores Marvelman ("Behold; I teach you the superman. He is this lightning. He is this madness".) Stormwatch-sidan har tre paneler. Liksom hos Moore är andra panelen en inzoomning av första. Medan den tredje och sista panelen är svart. Medan slutrutan i Marvelman är nästan svart.

Till skillnad från hos Moore är citate inte en kontrast till bilden. Sista sidan visar en död supermänniska. En galen man skapad av en galen vetenskapsman besatt av Nietzsche. Men allusionen är ändå tydlig.

Warren Ellis ska ha under denna tid uttalat sej rätt negativt om Moores Marvelman. Vilket väl egentligen bara förstärker intrycket att serien haft en stor påverkan på honom.

Denna influens har minskat något i Ellis senare serier. Men i hans Nextwave från 2006 finns åter igen en direkt hommage till Alan Moores Marvelman.

I Marvelman får Emil Garguntza sin inspiration till Marvelman och de andras dräkter och bakgrundshistoria när han hittar ett nummer av Captain Marvel Family.

(bild av Alan Davies)
"I laughed and laughed and laughed".
I Nextwave nummer nio skapar en av Nextwaves motstånder en superhjältegrupp baserad på figurer i en paroditidning som Marvel en gång i tiden gav ut.

Tidningen kallades Not brand ecch. "Semi-literate" har blivit "subliterate". Men "I laughed and laughed and laughed" finns med:

(bild Stuart Immonen)

Numret av Stormwatch som refererade Marvelman var en typisk våldsam 90-talsserie av det allvarligare slaget. Nextwave är en humoristisk fight-comic. Samlingen där detta nummer finns med heter I kick your face.
Bördan från Moores influens verkar Ellis bära något lättare nuförtiden.

Inga kommentarer: