måndag 24 augusti 2009

Tematrio Yrken


Lyrans tematrio handlar idag om yrken. Man ska berätta om tre böcker som skildrar huvudpersonernas yrken. Yrken har en mindre roll i litteraturen än man skulle kunna tro. Folks arbeten finns ofta bara med i bakgrunden i romaner.

Smaragden av Josef Kjellgren
Också i mycket av det vi kallar arbetarlitteratur spelar själva arbetet en bakgrundsroll. Men inte hos Josef Kjellgren. Romanen Smaragden, som följdes av tre böcker (men de har kommit ut i samlad volym), handlar om SS Smaragdens besättning. Från kapten till däckmanskap. En av karaktärerna är 2:dre styrman Storsvängen som alltid berättar skrönor.

Monsieur Ibrahim och Koranens blommor av Eric-Emmanuel Schmitt
Butiksinnehavaren Monsieur Ibrahim möter den tolvårige Momo i sin butik. Som Momo stjäl ifrån. Butiken är bokens centrum. Har också blivit film.

Den käre bortgångne av Evelyn Waugh
I många böcker börjar huvudpersonen ett yrke i början av boken och lämnar det i slutet. Dennis Barlow tar jobb på en djurbegravningsbyrå kallad Sällare Jaktmarker. Han får problem när han möter en kvinna som jobbar på en vanlig begravningsfirma oh som ser ner på Sällare Jaktmarker. Hon sminkar liken. Allt slutar naturligtvis i ond bråd död.

2 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Monsieur Ibrahim och Koranens blommor skall jag kolla in lite närmare.

Petter Malmberg sa...

Den är bara 60 sidor lång. Vilket ju kan vara en fördel.