måndag 17 augusti 2009

Tematrio - Kalas, firande och karnevaliska fester


Lyrans tematrio handlar idag om kalas och firande.

Att ha en litteraturhistorisk avhandling bland de tre böckerna är kanske att bryta mot tematrioregelverket. Men den bok jag först kom att tänka på är Rabelais och skrattets historia av Michail Bachtin.

Bachtin tar upp, och citerar längre delar ur, flera gamla skildringar av karnevaler och liknande. Antika liksom medeltida skrifter. Han beskriver också rent faktiskt förekommande fester som Dårarnas fest i medeltidens Frankrike. Han visar också hur många av episoderna i Rabelais romaner (Den store Gargantuas förskräcklige leverne och de andra), även de som inte direkt beskriver fester, utgår från ett karnevalens språk.

I novellen Ej blott i juletid av Heinrich Böll så drabbas faster Milla av ett nervsammanbrott och är bara lugn så länge man firar jul. Så jul firas året runt. Vilket får omvälvande resultat för flera andra i familjen. En blir djupt religiös, en annan en fanatisk kommunist. Novellen finns i samlingen Doktor Murkes samlade tystnad och andra satirer.

Fester spelar en stor roll i alla John Steinbecks tre Cannery Row-romaner. Men Det stora kalaset(på originalspråket kallad Cannery Row - det verkar som om det här är en bok som ofta läses på engelska, men översättningen är helt okej) verkar passande i sammanhanget. Det handlar om två fester som hålls för Doktorn (som har huvudrollen i den senare En underbar torsdag) - den första är riktigt misslyckad och förstör Doktorns hem, den andra på Doktorns födelsedag (som inte är hans födelsedag) blir bokens final.

2 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Kul alternativ. Böll har jag med förtjusning läst en roman av, ska leta efter den här novellsamlingen också.

Petter Malmberg sa...

Den rekommenderas. Det är en samling med fem noveller. Hela samlingen är under hundra sidor.
Det är väl bibliotek och antikvariat man får söka den på. Men den har kommit i flera utgåvor, bland annat som En bok för alla, så den borde inte vara särskilt svår att få tag i.