fredag 16 oktober 2009

Tentasvar


Svaren till onsdagens lilla tentamen om 60-talet ur Böckernas värld:

1. Skäggen

2. McLuhan

3. Bengt Anderberg

4. Pastor Peter Husberg

5. Bengt Emil Johnson

6. Åke Hodell

7. Den koreanske pianisten June Paik. Men bergsäkert är det inte. Vi rör oss här i decenniets gryning. Mycket är töcken

8. Carl Fredrik Reuterswärd

1. Skäggen var bland andra Lasse O'Månsson och Beppe Wolgers. Det här är en fråga som fortfarande dyker upp i Trivial Pursuit och liknande. 2. Vem behöver förnamn när man är MarshallMcLuhan? 3. Genren som åsyftas är alltså pornografi. Och med Anderbergs nydanande roll menas väl här också att han var redaktör för Kärlek. 4. Pastor Peter Husberg var Torsten Ekbom, P.O. Enquist och Leif Nylén. Jag nämnde den när jag skrev om P.O.Enquists Hess och det är väl i samband med den man brukar nämna boken. Även om den snarare liknar Torsten Ekboms böcker från samma tid. 6. Dikten heter "igevär" som Johannes påpekar i kommentarerna. Men den kallas "I gevär" här. 7. Jag kan inte säjas att jag är bekant med Paik.

Dessa frågor om 60-talet från en tidskrift i början av 70-talet säjer kanske inte så mycket om den tidens syn på decenniet före. Men det är ändå lite intressant att det är så stort fokus på den experimentellare delen av decenniet. Även om den väl halvt framstår som en slags upptåg.

Om den våg av socialt medveten, eller åtminstone den med anspråk på att vara medveten, litteratur som man nuförtiden ofta associerar sextiotalet med inte får så stort utrymme i denna tentamen så beror det nog till en del på att den fortfarande höll på. Omslaget till tidskriften har en bild av Ulla Isaksson. Serien "Nordisk provokatör" utlovas en fjärde del där P.O.Enquist presenteras. Woody Guthrie presenteras. Sven Wernströms De hemligas ö diskuteras i en artikel.

Det finns en artikel om tysk experimentell litteratur. Och Hess nämns i Enquist-intervjun, utan att den framstår som den anomali i hans författarskap som den numera ofta ses som, så det avantgardistiska finns där på ett hörn. Men happenings och popcollage och sånt har redan fått ett nostalgiskt skimmer över sej.

2 kommentarer:

Johannes sa...

Nej, Paik var en ny bekantskap även för mig. Och det är säkert så att en "såsom varande icke rumsren oaccepterad litteraturriktning" hade mycket lättare att leda tankarna på rätt spår på tidigt 70-tal, när man hade debatten i halvfärskt minne.
"Bröderna Casey" är en av få böcker som kan få mig att vrida mig av skratt i hur många omläsningar som helst. Betydligt mer underhållande än Ekboms egna alster från samma epok.

Petter sa...

Bröderna Casey är gjord med en lite lättare hand än Ekboms egna.

Men åtminstone "Spelmatriser för Operation Albatross" av Ekbom tycker jag är en underhållande roman´eller collage.