Ragnar Oldbergs bildbiografi över Ivar Lo-Johansson innehåller en stor mängd fotografier, omslag och teckningar. Vilket gör att den är trevlig att bläddra i.
Men det är också en hyfsad översikt av Lo-Johanssons liv och verk.
Oldberg var redaktör för tidskriften
Perspektiv och en av de ledande intellektuella inom bonderörelsen. Han hade tidigare skrivit en monografi över Lo-Johansson och, tillsammans med Lars Furuland, gett ut en bibliografi om författaren.
I
Ivar Lo-Johansson. En bildbiografi så kallas Lo-Johansson för bokmiljonär. Vilket då betyder att hans böcker sammanlagt då hade sålt i över en miljon exemplar. Bland bilderna finns också omslagen till olika utgåvor (också denna bildbiografi bör ha kommit ut i en rätt stor upplaga och den är därmed rätt lätt att hitta billigt begagnad).
Det är en lättläst och populärt hållen biografi som kan vara en bra hjälp för den som är nyfiken på en av våra största författares verk. Även om han när den kom 1964
hade viktiga delar av sitt författarskap, som
Passionssviten, framför sej.
Så slutar också Oldberg boken med orden "Ännu 1964 kan Ivar Lo-Johansson upprepa vad han 1932 skrev i sin allra första litterära programförklaring: 'Jag är alltjämt på väg'"
2 kommentarer:
Det är rätt så fascinerande att han skulle varit en av våra klassiker även om han slutat skriva då den här biografin gjordes - trots att han då hade åtskilliga av sina i mitt tycke allra bästa böcker framför sig, som Passionssviten, Lastbara berättelser och memoarerna.
Lastbara berättelser har jag inte läst. Den ligger på min mentala att-läsa-lista. Jag tror den borde falla mej i smaken.
De av hans böcker som brukar nämnas i översikter av svensk litteraturhistoria är väl alla redan skrivna i början av 60-talet. Men den senare delen av hans författarskap är minst lika starkt som det tidiga. Och kanske jämnare.
Skicka en kommentar