torsdag 2 juni 2011

10 bra italienska filmer

Det är Italiens nationaldag. Därav denna lista (länkar går till tidigare inlägg om filmerna på denna blogg).
Cinema Paradiso
Den här har råkat ut för en smärre back-lash på senare år. Kanske för att alla gillar den. Det är som regel inte populärt.

God morgon Babylon
Filmer om filmer är populära i den italienska filmen. Denna film av bröderna Taviani handlar om två bröder som bygger filmkulisser, bland annat till D. W. Griffith. Sen kommer kriget emellan dem (att krig och sånt kommer mellan folk är också ett vanligt italienskt tema). En utsökt vacker film.

I afton dans
Hela filmen utspelar sej på samma dansställe - en bar i Algeriet. Men scenerna kommer från olika år. Samma skådespelare spelar olika karaktärer. Filmen är utan dialog. Ettore Scola har använjt sej av en och samma plats och tidens gång på liknande sätt i flera filmer (som i Familjen. Detta är den klart roligaste av dessa.

Kristus stannade i Eboli
Lång filmversion (jag har ett vagt minne av att svensk TV delade upp den när de visade den - eller så finns det kanske en TV-serievariant som med Fanny och Alexander av Carlo Levis självbiografiska roman. Om en antifascist som blir förvisad till en liten italiensk by.

Kära dagbok
Regissören Nanni Moretti spelar själv huvudrollen som sej själv i denna film från 1994. Han funderar på sin nästa film och i den sista delen så drabbas han av en klåda som han går till en mängd läkare som alla misslyckas med att ställa rätt diagnos. En fascinerande och fängslande film (det kan råda delade meningar om detta).

Matteusevangeliet
Passar väl bra med tanke på vilken dag det (också) är idag. Pier Paolo Pasolinis mästerverk.

Miraklet i Milano
Ingen film gör en på lika gott humör som denna Vittorio de Sica.

Och skeppet går
Om ett operasällskap på en båtresa. Inget har gjorts för att dölja att havet och himlen är kulisser. I en scen betraktar ett par månen och säjer att den ser så vacker ut att man skulle kunna tro att den var konstgjord. Något den helt tydligt är. Min favoritfellini.

Rom - öppen stad
Den stora neorealistiska klassikern.

Zombi 2
Ettore Scola, Federico Fellini och Vittorio de Sica har alla gjort flera bra filmer. Men ibland lider dessa av bristen att sakna en scen med ett slagsmål mellan en zombie och en haj. Denna brist har inte denna film av Lucio Fulci.

10 kommentarer:

Feedback66 sa...

Måste (tyvärr?) erkänna att Zombi 2 är den enda filmen på denna lista som jag har sett. Zombien som slåss med en haj glömmer man inte i första taget. En pärla!

Petter sa...

Zombie vs haj-scenen är en milstolpe i zombiefilmtraditionen.

Det finns flera bra scener i de andra filmerna på listan. Som också är bra. Jag skulle nog vilja påstå att flera av de är bättre än "Zombi 2".
Och "Och skeppet går" har åtminstone med en noshörning.

Bernur sa...

Mm, för några år sedan såg jag en bra italiensk film som hette 1-2-3-Frys, som i viss mån var i Pasolinis anda, med amatörer. En lite busig film. Det var rätt populärt med italiensk film på 90-talet, i alla fall jämfört med nu. Men jag måste nog också säga att den absolut sämsta film jag någonsin har sett var italiensk: Antelope Cobbler. Se inte den!

Petter sa...

En lista med 10 dåliga italienska filmer skulle nog också gå att få ihop rätt lätt.

Efter "Cinema Paradiso" var det väl lite en italiensk filmvåg. Annars verkar den nyare italienska filmen ha haft problem med bördan från arvet av de gamla stora filmregissörerna.

1-2-3-frys tror jag inte att jag känner till.

Konungen sa...

skeppet går är så bra så man spyr

Petter sa...

Som det också stod i reklamen för filmen.

MK sa...

Jag har just hittat din blogg som verkar vara riktigt bra -och bra filmtips uppskattas. Ditt sista tips om Zombi 2 fick mig att skratta, och visst är den sevärd, speciellt för den scenen. Några andra filmer jag skulle rekommendera är (kanske självklara) Suspiria av Dario Argento, 8 1/2 och Cabirias Nätter av Fellini samt till sist en oerhört bra och intressant film för den som vill få en inblick i Italiensk politik/korruption: Il Divo avPaolo Sorrentino, om Italiens "svarta påve", premiärministern mm. Giulio Andreotti.

Petter Malmberg sa...

8 och en halv är en riktigt bra film. På något vis lyckades jag göra en helt Marcello Mastroiannifri lista - vilket känns fel.
Cabirias nätter har jag inte sett. Fellini var en produktiv filmskapare så det finns nog flera starka filmer bland dem jag ännu inte sett.
Jag tror jag hört talas om Il Divo - den kanske är nåt att kolla upp.
Suspiria fanns med på mitt första utkast till listan. Men en skräckfilm fick räcka. Italien är annars ett framstående skräckfilmland.

mind the book sa...

zombie och haj låter faktiskt oemotståndligt!

caro diario är en av mina morettifavorier vid sidan av Caos Calmo http://lasdagboken.blogdns.com/2009/index.php?entry=entry090607-192852

Filmversionen av Novecento: http://lasdagboken.blogdns.com/2010/index.php?m=04&y=10&d=07&entry=entry100407-183111

I cento passi: http://lasdagboken.blogdns.com/2010/index.php?entry=entry100413-201820

Petter Malmberg sa...

Jag har inte sett så mycket av Nanni Moretti förutom "Kära dagbok". Och jag var tvungen att googla för vad filmen hette.
Att det var Moretti visste jag då jag har en kortfilm av honom på DVDn "Cinema 16", en samling med europeiska kortfilmer.
"Caos Calmo" verkar intressant.