lördag 4 juni 2011

Åtta länkar en lördag

Gnidkonungen förklarar Kristi Himmelsfärd
"Jag tror jesus var lite som Marthin Luther King, eller när han va på dåligt humör lite som Malclm X. Fast inte lika svart kanske."

Gamble wijsor av Gunnar D. Hansson
Hansson i en DN-artikel från 2008 om nedtecknandet av medeltda ballader. Hansson lyfter fram Ingierd Gunnarsdotter. Från henne nedtecknades flera ballader på 1600-talet och Hansson menar att hennes versioner, bland andra "Jungfrun i hindhamn", är de bästa.

Bernur om en nygammal version av Dorian Grays porträtt
Tidskriftsversionen av Oscar Wildes roman innan tidningens redaktör ändrade i den har kommit ut (på engelska) i en kommenterad utgåva. "Vad vi vinner i den här versionen är att Dorian Gray blir en mindre enkelspårigt elak karaktär. För att blidka kritikerna tvingades Wilde ta bort allt som mildrade hans egoism. På ett sätt blir texten nu (ännu) modernare, med en protagonist som slits mer mellan sina goda och onda sidor."

Ingrids boktankar om en hundantologi
Om den tyska antologin Hunde mitzubringen ist erlaubt. Texter om och av hundar genom litteraturhistorien. Eller kanske inte av.
Ingrid citerar dikten "Ottos mops" av Ernst Jandl, med slutraderna: "ottos mops klopft/otto: komm mops komm/ottos mops kommt/ottos mops kotzt/otto: ogottogott"

Simon säger om Mister Wonderful av Daniel Clowes
Som verkar vara ovanligt feel-good för att vara Dan Clowes.

I'm not going to be terribly happy if this means I won't see an Action Comics #1000 in my lifetime
DC Comics ska omstarta alla sina superhjälteserier med nya första nummer i september. De börjar också samtidigt släppa tidningarna digitalt. Mike Sterling's Progressive Ruin om detta ovan, Comicsreporter har fler länkar HÄR
Bara en liten del av de 52 planerade pågående serietidningarna har offentliggjorts. Så det är svårt att säja om detta kommer att leda till något nytt och intressant eller inte. China Mievilles Swamp Thing inte av för att det fanns andra planer för karaktären. Kanske finns det en Swamp Thing 1, skriven av Mieville bland de nya serietidningarna.

Inga kommentarer: