lördag 3 oktober 2009

10 bra tyska romaner


Idag är det då Tysklands nationaldag. Nation och Tyskland är kanske två termer som tagna tillsammans kan göra en lite nervös. Men det där var ju länge sen. Som Tom Lehrer sjöng: "Once all the Germans were warlike and mean,/But that couldn't happen again./We taught them a lesson in nineteen eighteen,/And they've hardly bothered us since then" ("MLF Lullaby").
Nu brukade ju anti-nazisterna hävda att de stod för det egentliga tyska kulturarvet. Så denna lista på tio tyska romaner får väl säjas tillhöra den traditionen.

Bertolt Brecht - Tolvskillingsromanen
Dreigroschenroman finns tyvärr inte på svenska. Romanen är inte lika populär som Tolvskillingsoperan. Men jag tycker det är en bra skildring av den tyska undre världen. Kopplingen Brecht gör mellan skurkarnas metoder och försäkringsbolagen gör också att den fortfarande känns aktuell.

Alfred Döblin - Berlin Alexanderplatz
Döblins bok är en av de stora stadsskildringarna. Berättelsen om Frank Biberkopf blir en vandring genom det tyska samhället med både realistiska skildringar av 20-talets Berlin och beskrivningar av pokerpartier blandade med Jobs bok.

Mikael Ende - Den oändliga historien
Kanske lite överflödigt att rekommendera den här tyska fantasyklassikern. Men det är en väldigt bra bok. Som har flera bottnar.
Endes novellsamling Spegeln i spegeln, som vänder sej till vuxna, är också en fascinerande skildring av en mörk dyster men också stundom magisk värld. Med andra ord skiljer är det ingen dramatisk skillnad mellan hans vuxenböcker och hans ungdomsböcker.

Günther Grass - Katt och råtta
Grass förknippar man kanske främst med gargantuanska böcker som gärna utspelar sej under årtusenden eller åtminstone decennier. Men den här korta skildringen av ett gäng tonåringar under nazitiden tillhör hans bästa verk. Lyrisk, oanständig och bra.

Grimmelshausen - Den äventyrlige Simplicissmus
Nej jag är inte säker på att jag stavat rätt. Komisk skildring av det 30-åriga kriget. Spin-offen Mor Kurage är också poppis.

Herman Hesse - Glaspärlespelet
Mycket av Hesse har hållit dåligt. Men denna, en intellektuell motsvarighet till Harry Potter, är bra.

Heinrich Mann - Undersåten
Satirisk klassiker om en fabrikant som klättrar uppåt i det preussiska samhället.

Thomas Mann - Doktor Faustus
Thomas Mann ansågs förr vara en av de där riktigt svåra författarna. Och om någon påstod att han hade läst Mann så trodde de inte på honom. Nu framstår kanske inte hans verk som lika krångliga. Även om de fortfarande är tjocka och tråkiga. Just Doktor Faustus är fortfarande något av en utmaning. Men till skillnad från hans släktromaner och kurortsskildringar är det en roman som ger lön för mödan.

Rainer Maria Rilke - Malte Laurids Brigge
Faktiskt lika bra som hans dikter.

Anja Tuckerman - Våldtäkt
Det här är en fruktansvärd bok.

6 kommentarer:

Anonym sa...

för övrigt anser jag Buddenbrooks vara bättre. Fri och glad!
Guess who!

Anonym sa...

så får du väl kanske fundera på H Muller, har i dag läst tre utdrag i dagspress, vilket gör mig nyfiken. DS på e m
och monterat en gästsäng

Lyrans Noblesser sa...

Det är som vanligt kul och upplysande att läsa om dina bokförslag. Du har läst så mycket jag ännu är obekant med. Fast just i denna lista vill jag gärna ha med "Momo - eller kampen om tiden" av Michael Ende, den tycker jag är ännu bättre än "Den oändliga historien".

Petter sa...

Jag tycker både Den oändliga historien och Momo är bra.

Att just Oändliga.. var den som kom med är nog för att den påminner mej mer om hans vuxennoveller.

torbjørn hauken sa...

Drister meg til å vise til min vignett 'Tysktime', som igjen viser til omtale av tyske bøker mm på min blogg thauke2read.blogspot.com

Petter Malmberg sa...

Jag har sett vinjetten. Ett trevligt inslag.
Jag hade en tysklandslista även i år: http://buttertarordet.blogspot.se/2012/10/10-bra-tyska-bocker.html