Helt plötsligt blev Hans Alfredson idag 80 år gammal. Vi gratulerar!
5.
Lagens långa näsaEn samling mycket underhållande kriminalnoveller.
4.
Å vilken härlig fred!"Svenska Akademiens ständige sekreterare Rütger Essén meddelade[...]att årets nobelpris i litteratur tilldelats förre rikskanslern Adolf Hitler för hans stora verk om andra världskriget, men även för hans lysande stilkonst i Mein Kanpf och andra essäer och för den lyriska innerligheten i diktsamlingen Ängsblommor och sommargräs."
Boken har undertiteln "AB Svenska Ords beredskapsrevy 1966" och är en pjäs skriven tillsammans med Tage Danielsson. Citatet ovan är ur ett stycke om hur det skulle sett ut i Sverige om vi varit ockuperade av tyskarna sen 1940.
3.
Varför är det så ont om Q?Vad gav ni för namn åt Boven?
2.
GummitummenSkriven i dagboksform. Den börjar med en anteckning daterad måndagen den 11 september: "I dag är det torsdag." Anteckningen från Söndagen den 16 oktober börjar "Idag har jag firat trehundraårsminnet av franska revolutionens utbrott - stormningen av Bastiljen."
Vår hjälte stormar upprepade gånger en egenhändigt uppförd barrikad och skriver hemliga meddelanden som han sen äter upp.
1.
En ond man"Ett slags roman". Berättelser som kretsar kring den onde mannen i bokens titel. En lysande, obehaglig sverigeskildring.
En ond man blev filmen
Den enfaldige mördaren. En lyckad filmatisering gjord av Alfredson själv. Alfredson har gjort mycket annat än böcker. Som en TV-serie om schack.
Om en del av hans verk kan man läsa och se i
Helsingborgs dagblad och i
DN (där han kallas totalkonstnär).
Åsa Linderborg hoppas att Alfredson får sej ett glas öl i
Aftonbladet och
Ankan utnämner honom till en stor tragodör.
I DN skriver
Jonas Thente om Alfredsons böcker och tar upp tre av de fem på listan ovan. Han håller även han
En ond man högst.
5 kommentarer:
Får ta och läsa de böckerna du listat, de låter riktigt intressanta. Alltid roligt när någon nämner Rütger Essén också, för den delen.
ååååh önskeboken. Minns du?
Konungen: Jag minns, men har inte kvar så många av Önskeboken/önskeklassikern. Tistou, Pojken och lånarna och Den hemliga trädgården.
Feedback: Jag blev nu tvungen att googla Essén. Han var nog mer känd 1966.
Det är fem bra böcker. Q-boken är i och för sej en barnbok. Jag har läst om den i vuxen ålder med nöje. Men hur den fungerar att läsa om man inte läst den som barn vet jag inte.
Essén var väl en rätt obskyr figur redan 1966 misstänker jag. Minns honom främst för att han skrivit den nazistiska utopin "De släckta metropolerna", som jag tyvärr inte har läst, och för att han var aktiv i Sveriges Nationella Förbund, den löjliga lilla nazistsekten.
Ska nog börja med att läsa "Gummitummen", den verkar rolig.
Gummitummen är riktigt rolig.
Skicka en kommentar