torsdag 15 oktober 2015

S/Z


"(352) Visserligen var det hon som börjat fotkurtisen med honom, hon som spjuveraktigt eggat honom med en frigjord och förälskad kvinnas djärvhet; * HER. Gåta 6: attrapp, som la Zambinella lurar Sarrasine med. ** REF. Kvinnors typologi."
ur S/Z av Roland Barthes, övers. Malou Höjer.

Min favoritbok av Roland Barthes är S/Z från 1970. Där han går genom en novell av Honoré de Balzac nästan mening för mening och visar hur den är uppbyggd och hur den använder sej av ledtrådar och falska ledtrådar.
Novellen heter "Sarrasine". Den finns längst bak i volymen. Du bör läsa den först. Det är en bra, mycket balzacsk novell.

Jag köpte boken på ett antikvariat. Den är utgiven på Bo Cavefors Förlag. Det ör en snygg volym. Det var ett recensionsexemplar. Men bara tjugo sidor av boken var uppsprättade. (Jag ser recensionen framför mej: 'Barthes har gjort det igen!'.)
Den tidigare ägaren är nog inte den ende läsare som gett upp S/Z. Det är en bok som kräver arbete. Men som ger en lön för mödan. Jag vet ingen bok som ger en bättre bild av hur litteratur är uppbyggd.

Inga kommentarer: