fredag 11 mars 2016

Från Josephson till Picasso


"Mamma, hur gammal är den pojken, som målat den tavlan', lär en liten flicka ha frågat på en utställning framför en av X-ets målningar. Hon blev mycket besviken, då hon fick höra att han var över fyrtio och inte fyra-fem år som hon hade tänkt sig. Hon tyckte att det där hade hon kunnat göra lika bra själv.
  Ett större erkännande har inte gärna X-et kunnat få."
ur "'En 'primitivist'" av Erik Blomberg

Från Josephson till Picasso är Erik Blombergs eget urval ur sina konstartiklar. Lite mindre än hälften av dessa finns också i Margareta Zetterströms urval Konst och kritik som jag skrev om i början av Erik Blomberg-veckan.

En fördel gentemot Zetterströms urval är att den här boken är illustrerad. Men bara i svart-vitt. Och för flera av konstnärerna i boken, som Pablo Picasso och Helene Schjerfbeck (för att ta två som inte är med i Konst och kritik), så spelar färgerna en viktig roll.
Men den hade väl blivit dyrare med färgtryck. Priset för den häftade utgåvan var 9:50. Vilket var mer pengar 1946 än i dag men det är ändå en bra bit billigare än de andra konstböckerna från Wahlström & Widstrand som det görs reklam för på bokens baksida.

Omslaget pryds av "Gåslisa" av Ernst Josephson.

Inga kommentarer: