lördag 25 april 2009

Den här boken förändrade mitt liv - till det sämre


är en fras man sällan hör.
Om någon säjer att den här boken (filmen, tv-serien, baletten med nakeninslag) förändrade mitt liv så menas det alltid som något positivt.

En enkel etikettregel när du hör frasen "...förändrade mitt liv" är att inte svara: "Och du menar verkligen detta som en rekommendation?"

I en intervju utförd av Charles Platt (på svenska i Nova Science Fiction 3/84) nämner Joanna Russ på frågan om "den sorts böcker" hon skriver inte kan åstadkomma förändringar i människors liv en artikel av en tidskriftsredaktör där han skrev att han aldrig någonsin tryckt något som inte resulterat i minst ett brev där någon påstod att "Ni har förändrat mitt liv". Russ fortsätter "Man kan praktiskt taget trycka ett recept på köttfärslimpa och så skriver någon och säger 'Det fick en så fantastisk inverkan på mig att det räddade livet på mig'"

Nu kan ju detta tyckas orättvist mot köttfärslimpa-recept. Om personen i fråga faktiskt började att regelbundet laga denna köttfärslimpa så har det receptet förändrat den människans liv säkert mer än någonsin Jakob Fatalisten eller New York-Trilogin skulle ha gjort.

"Folk säger att de har förändrats, men vad de egentligen menar är att de har läst någonting som klargjort en massa saker de redan kände.", säjer Russ ytterligare. Sen kan man ju tycka att det är bra nog.

(

2 kommentarer:

Konungen sa...

låten ar väl ok i den versionen, inte mer
gick inte o skriva där, men nyttig kunskap för det visste jag ente

Petter sa...

Grace Slick & The Great Society fanns inte länge och man kan lite hör att de befinner sej på en mer amatörmässig nivå. Om introt bara hade varit tre minuter kortare hade versionen varit betydligt bättre.
(När blogger sväljer kommentar-delen brukar det gå att skriva om man klickar på rubriken.)