måndag 6 april 2009

Whoa Nellie! - Love and Rockets och Damwrestling


Whoa Nellie! är ett kort album tecknat och skrivet av Jaime Hernandez. Det kom från början ut i 3 nummer och gavs ut mellan det första Love and Rockets och Love and Rockets volym 2. På omslaget står "A Love and Rockets Collection".

Love and Rockets var och är en av de ledande amerikanska alternativserietidningarna. Den ges ut av bröderna Jaime och Gilbert Hernandez och har funnits i tre olika volymer. Jaime Hernandez del av Love and Rockets brukar ibland kallas för Locas (Jaime Hernandez-delen av LoR finns samlad i en tjock volym under detta namn) och handlar framförallt om de två punktjejerna Maggie och Hopey.

Men serien innehåller många utvikningar. Bipersoner får egna serier. Handlingen går in på ett sidospår. Och en del serier handlar mer om den värld som serierna utspelar sej i. En värld som i stort sett är realistisk med lite magiska inslag. Och en hel del pulpiga.

Serien började som en äventyrsserie där Maggie var en kringresande mekaniker, en slags folkhjältar i serien. Det fanns dinosaurier och superhjältar. En version av damwrestling, fast på riktigt, verkade vara den ledande sporten.
Det mesta av detta försvann, men damwrestlingen fanns alltid kvar i bakgrunden. En släkting till Maggie var stor in9m sporten.

Denna släkting är en av karaktärerna i Whoa Nellie!. Hon tränar våra hjältinnor, Xo och Gina. Serien följer på sätt och vis en klassisk slags sportberättelse. En av de två vännerna börjar bli framgångsrik, en annan halkar efter. Men framförallt är seren till för Jaime Hernandez teckningar.

Det är inte bara själva matcherna som man märker Jaime Hernandez mästarhand med bilden. Man kan se entausiasmen i ansiktet på de två olika åldrarnas Xo med mera. Men det är i dessa matcher som han får leka med kroppskompositioner på ett sätt som den reguljära serien inte alltid tillåter. (Så tillvida kan serien påminna om Jaime Hernandez serie i den senaste Love and Rockets New Stories där en del bifigurer plötsligt har huvudrollen i en superhjälteserie. Men wrestlingen var allrtid en viktigare del av Locas.)

Visst kan man på många sätt se Whoa Nellie! som en bagatell, enbart en ursäkt för Jaime Hernandez att teckna kvinnor av olika storlekar i brottningsmatcher - albumet innehåller en Pin-upsektion med bilder ur en Pro Wrestling legend series med bland annat wrestlerskan Pam "Dynamite" Jones.
Men om det är en bagatell är det ändå en som understryker styrkan i huvudserien.
Hur dessa små avvikelser från huvudvägen ger en möjlighet att se ett större landskap.

2 kommentarer:

Spiring sa...

Det här är, om jag inte missminner mig, den enda Jaime-serie jag passat på. (Hittills, i två bemärkelser - det kan hända att jag nån gång beställer den, och det kan hända att jag passar på fler. Har till exempel ännu inte kommit mig för att handla andra numret av L&R - new stories.) Beto började bli ojämn redan i slutet av den första L&R-omgången, tycker jag, men Jaime håller stilen.

Petter Malmberg sa...

Whoa Nellie ska finnas med i den nya/kommande Penny Century-digesten.
Den faller som sagt lite mittimellan Jaime Hernandezs Locas-serier. Men jag tycker den är bättre än hans senaste i Love & Rockets - New Stories.

För egen del så är det en hel del av deras serier som jag inte läst.
När det gäller de senare serierna så är Jaimes allmänt sett bättre.
Men Gilberts del av New Stories har hittills varit den bättre halvan av tidningen.