fredag 24 april 2009

Heart Suit - en novell berättad på 15 spelkort


In a sense, they are all thieves, simply because they can be. Which is not quite adequate justification for hanging them all, though he might yet do so.

Robert Coovers "Heart Suit" finns i McSweeney's 16. McSweeney är en antologiserie som började med idén att den skulle publicera texter som blivit refuserade av andra tidskrifter. Med åren har antologin utvecklats till en av de ledande amerikanska antologierna. De blandar kända och mindre kända författare.

Antologin ser olika ut för olika nummer. Nummer 16 är uppdelad i tre delar. En kortroman i egen volym. En volym med resten av ovellerna. Förutom Robert Coovers text som är tryckt på femton kort. Färgen hjärter.

Poängen med att den är tryckt så här är att man för varje ny läsning ska blanda om korten. Första och sista sidan förblir den samma.

Berättelsen som utgår från en bihistoria i Alice i underlandet handlar om att någan har stulit Queen of Hearts pajer. Vem som har stulit dem blir annorlunda för varje omblandning.

Det finns många texter som på detta eller liknande sätt förändrar sej. Från hypertexter till välj-ditt-eget-äventyr-varianter. Det här är väl den enklaste sortens.

Och det är genom sin enkelhet "Heart Suit" får konceptet att fungera. Figurernas handlingar och motivationer förändrar sej men historien förblir i stort den samma. Man kan säja att den understryker det evigt upprepande i de litterära konventionerna. Nu är historien, hur man än blandar den, framförallt underhållande.

Inga kommentarer: