måndag 20 april 2009

Djurisk tematrio


Lyrans tematrio handlar denna gång om djur.
För att passa in på min egen temavecka borde jag väl tagit Alice i underlandet men även om Mock Turtle är en av mina favoritfigurer är det kanske inget riktigt djur.

Philip José Farmer - Tarzan Alive

Det är å andra sidan inte aporna i Philip José Farmers omarbetning av Edgar Rice Burroughs Tarzan-böcker heller. I Farmers cover på den första boken diskuterar han dessa apor och anser att de måste vara ett slags hominider.

Farmers Tarzanbiografi är i sin omskrivning av de första tre böckerna lysande men slutet av boken som ska gå igenom ett tjugotal romaner på en femtio sidor blir inte mycket mer än ett referat.

Grant Morrison (text) & Frank Quitely (bild) - We3

Historien om tre sällskapsdjur, en katt, en hund och en kanin som förvandlats till cybernetiska mördarmaskiner av militären är egentligen en som berättats många gånger. Men Grant Morrison berättar denna monsterhistoria dels ur dessa monsters perspektiv, dels så låter han de vara av ett slag som vi lätt kan identifiera oss med. Vilket ger historien om deras flykt en viss tyngd.

Frank Quitelys bilder använder seriemediet till sitt yttersta.

Dan Rhodes - Engelsmannens hund (Timoleon Vieta Come Home)

Den här fick ljumma recensioner i Sverige. Men jag tyckte de olika berättelserna, sammankopplade av en hund på väg hem, var väldigt bra. Och att romanen hanterade de olika historierna bättre än många andra liknande böcker och filmer på senare år.

(Tillägg: Det slår mej nu att alla tre böckerna handlar om att försöka hitta hem.)

3 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Snyggt med ett eget tema invävt i djur-temat. Sådant gör en psykolog glad :-)

Unknown sa...

Och nu kommer Rhodes med en ny vacker, underbar makabert bisarr bok. "Klappa händer små".

Kolla in boktrailern på youtube

http://www.youtube.com/watch?v=IpUK1Mk7RGc

Petter Malmberg sa...

Tack - det ska jag kolla upp.