fredag 3 april 2009

Whole new kinds of weather



Bokförlaget Continuum har en bokserie vid namn 33 1/3. Som handlar om klassiska album. L.D. Beghtol har skrivit boken om Magnetic Fields 69 Lovesongs.

Alla låtarna på skivan får en liten passage vardera. Sen ingår också ordlista med oumbärliga termer som prowesslessnesslessness, unboyfriendable och Ferdinand de Saussure.

Den av de termer i ordlistan, kallad "all his little words" efter en av låtarna på skivan, som tagits från låten "When my boy walks down the street" är Hula-Hula som i raden "the whole world does the hula-hula when my boy walks down the street". Hula-hulan säjs här vara en mystisk polynesisk dansupplevelse. Den som gör hula-hulan och de som betraktar henne kommer tillsammans överens om att danserskan blir det ting hennes rörelser symboliserar.
Hur pass mycket sanning det finns i detta vet jag inte. I alla fall säjs samma mystiska förvandlingen ske i sången när just världen själv gör hula-hulan. Och sen citeras Yeats.

69 Lovesongs är en konceptskiva, en trippel-cd med 69 olika och nästan lika många olika sorters kärlekssånger. Om "When my boy..." säjs i Beghtols bok också att den försöker bräcka Cole Porters "You're the top" i staplandet avb superlativer på varandra.

Sången har en slags karnevalisk absurd känsla, en glädjens lovsång som passar bra en flanörvänlig dag som denna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

69 Love Songs... Really you don't need any another album.

Petter sa...

En två, tre andra skulle man kanske behöva.
Men det är bra.