måndag 14 september 2015

Morels uppfinning av Adolfo Bioy Casares


I den korta argentinska romanen Morels uppfinning så kommer en förrymd fånge till en ö där han, från början på avstånd, betraktar ett sällskap och deras intriger. Framförallt fascineras han av en kvinna i sällskapet. Efter hand blir han mer oförsiktig när han iakttar dem. Men de verkar inte lägga märke till honom.

I mitten av Adolfo Bioy Casares berättelse finns ett mysterium. Det är en slags gåta som skulle kunna finnas i ett avsnitt av Star Trek eller en historia av H. G. Wells. Namnet Morel påminner om Moreau i Wells roman, vilket Jorge Luis Borges nämner i efterordet. Bioy Casares är förutom för den här romanen mest känd för sina samarbeten med Borges. Borges ficciones lånade också från äventyrsberättelsen och fantastiken (och visst går det att föreställa sej handlingen i Morels uppfinning ficcioniserad). Men Bioy Casares ger sej direkt in i genren.

Det här är en av Modernistas många nyutgåvor. Den har tidigare kommit ut i Bonniers Panacheserie och jag har läst den förut. När jag läser om den nu så är själva avtäckandet av romanens gåta inte fullt lika perfekt som jag mindes det. Men att jag mindes det som fulländat utfört säjer väl ändå något. Bioy Casares gör det mesta av bokens mysterium.

Berättelsen är inte bara spännande utan också tänkvärd. Fantastik när den är som bäst.



Inga kommentarer: