fredag 25 september 2015

The Player of Games av Iain M. Banks

"Everything outside was just a setting and a background for the game.
  He watched the rival forces surge and tide across the great board, and they spoke a strange language, sang a strange song that was at once a perfect set of harmonies and a battle to control the writing of the themes."

Den skotske författaren Iain M. Banks hade två pseudonymer: Iain Banks och Iain M. Banks. Som Iain M. Banks skrev han science fiction. Skillnaden mellan namnen är minst sagt subtil och det är lätt att blanda ihop dem. Det hade varit enklare om han kallat sej Iain Sf. Banks när han skrev science fiction.

The Player of Games (1988) är den enda av hans sf-romaner som jag läst. Det är en så kallad space opera. En undergenre inom sf med galaktiska imperier och rymdskepp och melodrama och utomjordiska namn med många konsonanter.

Banks space operor handlar om the Culture som är en framtida progressivt rymdstormakt. The Player of Games är andra boken i Culture-sviten. Det finns tio böcker. Så vitt jag förstår rätt fristående.

I romanen så åker en av Cultures medborgare på en spelturnering i ett annat rymdsamhälle. Han åker dit i ett rymdskepp som är en artificiell intelligens. Ett politiskt intrigspel pågår i bakgrunden. 
Beskrivningen av det fiktiva spelet i romanen är fascinerande.

Jag tycker mycket om The Player of Games och nån dag ska jag läsa någon av de andra böckerna i serien.

Inga kommentarer: