Gunnar Adolfsson - TrappanOfta kallas
Träskoland från 1964 för Adolfssons egentliga debut. Men hans tidigare romaner är också bra.
Trappan gavs ut i nyutgåva på 70-talet då det blev ett större intresse för den äldre arbetarlitteraturen.
Harry Ahlberg - Den galne europénAhlberg är en anarkistisk arbetarförfattare med ett stark språk. Denna rätt sena Ahlberg-roman (från 1975) utspelar sej dels i Danmark under EG-valet, handlar dels om Ahlbergs försök att skriva en roman om bogserare. Detta blandas med satiriska sagor.
Maja Ekelöf - Rapport från en skurhinkDagboksroman från 1970. Om Ekelöfs arbete som städerska. Den skildrar hennes liv från 1965, när hon var 47, till 1969. Handlar mycket om glädjen med att läsa.
Jan Fridegård - Lars HårdStatarlitteraturen är en viktig undergenre till den svenska arbetarlitteraturen.
Lars Hård är en av de stora klassikerna bland statarskildringarna.
Folke Fridell - Greppet hårdnarFortsättning på den mer kända
Död mans hand (jag tror de har getts ut tillsammans). Romanen handlar till en del om den föregående romanen och hur industriarbetaren Rivar-Bohms liv påverkas av att han gett ut en roman.
Kjell Johansson - En rädd människas berättelseDen nyaste boken på listan. Från 1984. Berättelsen om en arbetarson som hamnar i ett av de mindre av bokstavspartierna varvas med absurda fabler och berättelser.
Josef Kjellgren - Människor kring en broDen bästa svenska kollektivromanen (inte för att det är så många contenders).
Ivar Lo-Johansson - StockholmarenTredje delen av åtta i den första av Ivar-Los två självbiografiska romansviter. Man hade väl kunnat ta vilken som helst av dem (även om jag inte har läst alla delarna). Men här finns evighetsmaskiner. Vilket alltid är ett plus.
Moa Martinson - Kvinnor och äppelträdMartinsons debutroman från 1933. En av de stora klassikerna i genren. Dina lärare tvingade säkert dej att läsa ett kapitel ur den här när du gick i skolan. Det gjorde de rätt i.
Bunny Ragnerstam - Innan dagen gryrFörsta delen i en romansvit. Med undertiteln
Dokumentärroman från hösten 1881. Fast den kom ut 1974. En av de bättre av de historiska arbetarromanerna. Influerad av John Dos Passos romantrilogi
U.S.A så blandar Ragnerstam in artikelutdrag i romanen.
8 kommentarer:
Låter intressant, ska försöka kolla upp några av dem. Vem är förresten Bunny Ragnerstam? Jag har hört namnet någon gång men kan inte riktigt placera det.
Ragnerstam har förutom att han skrivit romaner också forskat i den svenska arbetarrörelsens historia.
Den romansvit som inleds med "Innan dagen gryr" blev en TV-serie kallad Kråsnålen. Med Tommy Berggren om jag minns rätt.
Jag tycker att Analfabeten är viktigast, handlar om ta sig upp ur träldomen
Intressanta tips, har läst sex av dem själv. "Människor kring en bro" står dessutom i hyllan, men har inte läst den.
"Kvinnor och äppelträd" är förbannat bra!!
Det är en rätt imponerande stor andel lästa.
"Kvinnor och äppelträd" är bra. Jag är också rätt svag för hennes historiska berättelser som "Drottning Grågyllen" och dem.
"Människor kring en bro" är väldigt läsvärd.
Fast min förmåga att överslagsräkna är inte så imponerande. FEM är det jag läst: Moa, Ragnerstam, Ivar Lo, Ekelöf och Fridegård. Förmodligen slank Kjellgren med av bara farten.
Det är längesen jag läste de flesta av dem. Vill minnas att jag tyckte Ragnerstams romansvit var bra, ävenså hans böcker om "Arbetare i rörelse före arbetarrörelsen". Han har senare kommit ut med en annan roman också, som utspelar sig under andra hälften av 1900-talet, och den har jag försökt med ett par gånger utan att det riktigt lossnat.
"Slutet av ett sekel" var det jag tänkte på. Känns som en bok man borde läsa, även om det tagit emot lite vid de första försöken. Eller tagit emot, det är väl bara att boken inte lyckats fånga mitt intresse i tillräckligt hög grad.
Jag har bara läst en roman av Ragnerstam förutom Innan dagen gryr-sviten. Och den tyckte jag inte var lika bra.
Skicka en kommentar