måndag 4 juli 2011

10 bra amerikanska skivor

Fourth of July och allt det där.

Bright Eyes - Fevers and mirrors
Många musikkritiker verkar föredra den senare I'm wide awake it's morning. För att det är en mer mogen, vuxen skiva. Som om mogen skulle vara något att vara. På Fevers and mirrors låter Bright Eyes som Bright Eyes, som tonåringen i oss alla.
Bästa spår: Haligh, Haligh, A Lie, Haligh

Butthole Surfers - Rembrandt Pussyhorse
Texasband med ett namn som inte gick att säja i amerikansk radio. Blev senare ett humorband. Det finns redan här ett inslag av komedi - som i den förvrängda covern av "American Woman". Men där detta på deras senare skivor riskerar att bli viktigare än musiken så står det här i sångernas tjänst.
Bästa spår: Creep in the cellar

Cocorosie - Noah's Ark
En vacker och märklig skiva.
Bästa spår: South 2nd

Champion Jack Dupree - From New Orleans to Chicago
Album som Champion Jack Dupree spelade in tillsammans med John Mayall Blues Band 1966Dupree sjunger och spelar piano och låtarna handlar om grisafötter, Ku Klux Klan och de tidiga morgontimmarna när man ain't got nothing but the blues.
Bästa spår: Too early in the morning

Leadbelly - The Legend of Leadbelly
Det här var det första albumet med Lead Belly som jag hörde (om nu album är rätt ord - det är åtta låtar inspelade 1939 och sen ett par spår till). Hans röst och hans tolvsträngade gitarr blir tillsammans till ett mäktigt buller.
Bästa spår: Where did you sleep last night?

Magnetic Fields - 69 Lovesongs
Ett trippelalbum med sextionio kärlekslåtar (även om en del av sångerna, såsom "Punk Love", är kärlekslåtar endast enligt en mycket generös definition.) Från folksångspastischen "Wi' Nae Wee Bairn Ye´ll Me Beget" till den karnevaliska Cole Porter-hommagen "Whole new kinds of weather" via sånger med ord som "prowesslessnesslessness".
Bästa spår: I'm sorry I love you

Residents - Stars & Hank forever! The american composer's series - volume II
På ena sidan tolkar det ögonglobsprydda bandet kompositioner av John Philip Sousa, som skrev marschmusik. Han är mest känd för "Stars & Stripes forever". På andra sidan gör de Hank Williams-sånger.
Bästa spår: Six more miles (to the graveyard)

Sleigh Bells - Treats
Slamrig och bra debutskiva från förra året.
Bästa spår: Treats

Tom Waits - Rain Dogs
Bästa spår: Clap hands

Velvet Underground - Velvet Underground & Nico
Andy Warhols bästa.
Bästa spår: All tomorrow's parties

Inga kommentarer: