fredag 15 juli 2011

Utflykt i det okända


SVT har, lite i smyg, haft en skräckfilmsserie i sommar. Skräckfilmssomrar har de haft förr. När jag var liten gick en sommar en serie äldre skräckfilmer som spelade en stor roll för mitt intresse för genren. Kanske lika mycket tack vare en artikel i Röster i radio/TV som genom filmerna själva.
Årets tema har haft en lutning åt finkulturella filmer. 23.10 ikväll på kanal 1 visas Peter Weirs Utflykt i det okända (Picnic at hanging rock) från 1975.

Denna australiensiska film dyker ofta upp på skräckfilmslistor. Men det är långt ifrån någon självklar skräckstämpel. Filmen har en obehaglig atmosfär och en antydan om att något övernaturligt har hänt. Men det är ingen genrefilm.

Under en skolutflykt till Hangin Rock en sommardag år 1900 så går fyra flickor för att utforska klippformationen. En av de somnar och när hon vaknar ser hon de andra tre försvinna barfota in i klippan.
De tre unga kvinnorna har försvunnit utan att lämna några spår efter sej.

Utflykt i det okända blev Australiens första internationella filmsuccé. Vilket gör att australiensare ofta skriver ner den. De brukar då rikta in sej på den allestädes närvarande panflöjtsbakgrundsmusiken.
Och den och det långsamma tempot och de smekande bilderna och sekelskifteskläderna gör att man skulle kunna missta filmen för kitsch.

Men allt är inte kitsch som skimrar. Långsamheten i berättandet och det vackra drömska fotot gör filmen till en fängslande märklig saga.

Det ser ut som om det är Weirs Directors Cut-version av filmen som SVT kommer att sända. Denna har fått en del kritik. Till skillnad från de flesta Regissörens Klipp-versioner så är den kortare än den ursprungliga. En av scenerna som utgått är en som många har haft som sin favoritscen i filmen.
Och visst kan man diskutera huruvida Weir av år 1998 har rätt att ändra den betydligt mer begåvade yngre Weirs film.
Men det är sympatiskt med en regissör som förkortar sin film. Fler Director's Cut borde vara kortare, betydligt kortare.

Jag har sett bägge versionerna. Men med lite för många år mellan för att jag kunna avgöra vilken som är bäst. Den som Sveriges Television visar i kväll kan kanske säjas ha lite mer fokus. Egentligen tror jag inte skillnaden är särskilt stor. Det är i vilket fall en stor filmupplevelse.

Inga kommentarer: