tisdag 12 juli 2011

Doonesbury


Doonesbury är en dagsstrippserie som gått i tidningar i mer än 40 år. Den är skriven och tecknad av G. B. Trudeau (eller den är mestadels tecknad av Trudeus assistenter) och är en serie om amerikansk politik.
Från början publicerades den i en studenttidning och följde en grupp studenter. Med åren utökades persongalleriet.
Jag har en handfull 100-sidiga samlingar av serien. Från 1977 till mitten av 80-talet. På dansk. Seriern har gått ibland i en del svenska dagstidningar och i serietidningen Larson. Men jag tror inte den finns utgiven i albumform i Sverige.
Det är en rätt roande läsning. Och intressant som kommentar till den tiden.

På omslaget till album nummer 4 i Carlsen Comics syns Duke (baserad på författaren Hunter S. Thompson - Thompson var inte road) som blir gisslan i Iran.
En av personerna i serien blir president Carters symbolchef, en annan Vietnams representant i FN (en karaktär introducerad när en av studenterna var i Vietnam - stripparna om Vietnamkriget la grunden för Doonesburys ställning) - där han försvarar Vietnams invasion av Kambodja:


Efter hand förlorar serien lite sin sälta. Det sista albumet jag har är inte särskilt bra. Nu säjs den ha olika bra perioder under hela seriens gång. Den verkar vakna till lite vid krig och sånt. Så de amerikanska politikerna gör sitt bästa för att hålla liv i strippen.

Inga kommentarer: