måndag 18 juli 2011

Fyra vänner


Arthur Penns film Fyra vänner från 1981 har kommit på svensk DVD. Det är Studio S som fyller ytterligare ett klassikerhål i filmutbudet.
Det är en av Arthur Penns bästa filmer. Gjord efter ett manus av Steve Tesich (som bland mycket annat gjort manus till filmversionen av Garp och hans värld) följer den en kvartett vänner, tre unga män och en ung kvinna genom 60-talets Amerika.

Trots titeln följer vi framförallt en av dem. En andra generationens invandrare som vill bort från sin småstad. Det är en bred skildring med ett av filmhistoriens bästa krogslagsmål och en av dess mest fruktansvärda bröllopsscener.
Filmen var en rätt stor succé både publikt och kritikermässigt när den kom men har sen tappat lite i anseende. Kanske för att det kommit så många filmer med liknande tema och handling.
Jag har sett den flera gånger och alltid tyckt om den. Den är som en amerikansk Scola. Det är emellertid ett tag sen jag senast såg den. Och kanske minns jag bara de bästa scenerna. Men de är rätt så många. Nu går det i alla fall äntligen att köpa eller hyra filmen.