lördag 18 september 2010

Min manlighet

På den tiden jag sökte till gymnasiet så fick man lägga till 0.2 extra på sitt betyg om man valde en linje där de flesta sökande var kvinnor (eller en linje där de flesta var män om man nu råkade vara kvinna). Jag gick en sådan utbildning. På vår första samhällskunskapslektion kom denna (milda) könskvotering upp. De flesta var emot den. De menade att detta sänkte nivån på klassen. Jag och min bänkkamrat (som har en blogg nuförtiden) satt tysta längst bak. Vi hade inte kommit in utan hjälp av denna höjning. Vi satt där och sänkte nivån på klassen.

Vixxtoria (nej jag vet inte varför hon stavar så - kanske är det nåt religiöst, som Malcolm Xx) plockar i inlägget Vem får vara med upp en kommentar till en av hennes tidigare poster. Kommentaren handlade om att fler borde läsa och uppmärksamma en viss blogg som så vitt jag förstår har en massa läsare och uppmärksammas rätt ofta. Så den delen av diskussionen (där jag nämns på ett hörn) blev lite underlig.

Inlägget handlar emellertid också lite mer allmänt om bokbloggosfären Och om män och bokbloggosfären. Och det undras där bland annat om det "Kanske finns det en stor 'kvinnogemenskap' som män känner sig utestängda från". Och hon tar upp en del manliga bokbloggar. Detta leder sen också till att Lyran listar bokbloggande män.

För min del känner jag mej inte förtryckt eller utestängd. (Att gå omkring och känna saker är heller inget vi män gör). Om mitt skrivande på nåt sätt påverkas av att män är i minoritet när det gäller såna här bloggar så är det att jag inte har ett behov av skriva mer om kvinnliga författare om jag inte gjort det på ett tag.
Vilket jag nog skulle tänka mer på om jag till exempel skrev litteraturkritik i en tidning. På kultursidorna är som bekant könsfördelningen annorlunda.
Många kritiker liksom författare har nu också bloggar. Ofta om litteratur. Så antalet litteraturbloggar skrivna av män är långt större än de som Vixxtoria och Lyran nämner. Bloggosfären är stor och svåröverskådlig.

Uppräknandet av manliga bok- och litteraturbloggar i samband med såna här diskussioner känner jag mej lite kluven till. Jag skulle hellre se att Butter tar ordet togs upp av andra skäl än att jag är man.
Ärligt talat så klarar jag mej numera utan de där extra 0.2 poängen.

18 kommentarer:

enligt O sa...

Jag läser självklart din block just för att du är man, inte för att du skriver om en helt annan boksfär än den jag befinner mig i...

Petter sa...

Att min manlighet är en tilldragande egenskap är nu ingen direkt nyhet.

Anonym sa...

Bra skrivet.

Det är ointressant vem som är man och kvinna, så länge fördelningen är någorlunda normal.

Blir så less på att det ens behöver diskuteras. Men kanske behövs det just som dina 0.2% en gång behövdes? Kanske slutar man sedan behöva dem. Det kan vi ju hoppas på i alla fall.

snowflake sa...

Jag blir nyfiken på vilken gymnasielinje det var? Har aldrig hört talas om detta förut. Var det en lokal grej?

Petter Malmberg sa...

Det kan ibland vara intressant om man är man eller kvinna. Att det spelar om "fördelningen är någorlunda normal" håller jag med om.

Men den manliga övervikten på kultursidorna är ett reellt problem medan den möjliga kvinnliga övervikten bland bokbloggarna inte är det.
Även om siffrorna skulle visa sej vara exakt likadana.

Petter Malmberg sa...

Snowflake: 3-årig humanistisk. Det gällde alla skolor så vitt jag vet. Det var rätt nytt. Därav diskussionen på lektionen. Jag vet inte om det finns kvar i någon form.

Lyrans Noblesser sa...

Intressant att läsa dina reaktioner, jag var mycket fundersam över hur ett inlägg som uppmärksammar bloggar just utifrån kön skulle tas emot.

Vixxtoria sa...

Men - jag skrev ett jättelångt och nyanserat inlägg nästan helt utan personangrepp alldeles nyss. Var blev det av?

Petter Malmberg sa...

Blogger är blogger. Kommentaren kom till min mail. Den kommer att dyka upp. Men jag kopierar den.

Vixxtoria skrev:

Jag läser din blogg för artiklarnas skull. Varför du läser min blogg är dock mer oklart.

Nu över till sakfrågan.

Jag tycker att debatten har visat att det är väldigt få kvinnor (om ens någon – inte ens Lena K E som lyfte frågan) som läser bloggar på grund av att de är skrivna av män – jag blev förvånad flera gånger över en del av de bloggar som kom upp. Och jag blir också lite intresserad av att vända på frågan – hur många män läser bloggar på grund av att de är skrivna av kvinnor? Eller kanske trots att. (För trots att nätet ger anonymitet och kan låta oss tolka och reagera och värdera texter utan att bry oss lika mycket om avsändaren, så innebär det faktum _att_ vi vet eller tror oss veta vilket kön som skrivit en text att vi ser på den på ett annat sätt.)

Den här debatten och uppmärksamheten har mest behandlat vad man kanske får benämna "privata amatörbokbloggar" (och om någon har en bättre, mer vedertagen term, så hojta), och här finns absolut en övervägande majoritet bloggare som är kvinnor. Jag tror annars att du har rätt i att bland kritikerbloggar, litteraturbloggar och författarbloggar är fördelningen mer jämn, eller har en manlig övervikt.

P.S. Malcolm Xx. Haha. Gangsta-alias. Haha. Jag ser fram emot nästa försök till tolkning.

Och P.S. 2. Till Snowflake. Om jag inte räknat helt fel skiljer det nåt födelseår bara på mig och Petter, och jag känner också igen den där 0,2-gränsen. Men det var väl inte procent av betyget? Det var väl helt enkelt 0,2 procentenheter som man fick plussa på betyget. Tjejer som läste tekniska utbildningar och hade 3,5 i betyg fick 3,7, och killar som läste vårdutbildningar och humanistisk (och eventuellt nån mer - barn och ungdom kanske) som hade 2,4 fick i stället 2,6.

Jag känner en tjej som därmed sökte till teknisk linje med ett betyg över 5,0. Men det var inte jag, för jag sökte natur.

Petter Malmberg sa...

Vetskapen om att en texts avsändare har ett visst kön påverkar vår läsupplevelse. Men det är knepigt att sätta fingret på hur. Att försöka tänka på hur man skulle läst texten om man trott den som skrev den var av ett annat kön.

Jag är i och för sej inte helt säker på att det endast är män som väljer bort att läsa kvinnor.
De manliga bokbloggarna var trots allt kraftigt underrepresenterade i den där Beautiful Blogger-utgivningen. Och det förra sånt där som gick omkring: Kreativ Blogg gick så vet jag märkte åtminstone min blogg förbi - vilket väl är rimligt då den säkert inte är särskilt kreativ.

Om en kvinna skriver om en bok att hon kan tänka sej att unga män gillar den så är det med största säkerhet menat som en förolämpning mot boken.

Själv läser jag en del kvinnor, en del män. Endast inom de av mina intresseområden där det funnits en stark manlig dominans (som s/f och tecknade serier) händer det att jag aktivt väljer att läsa kvinnliga bloggare.

Det ska naturligtvis vara procentenheter. Lördag morgon och sånt.

Petter Malmberg sa...

Lyran - Nu tog jag naturligtvis inte på nåt sätt illa vid mej över att du listade mej bland de bloggarna. Det är ju sakligt korrekt.

Arina sa...

Jag gjorde nyligen en rensning i min blogglista och upptäckte då att hälften av mina favoritbloggar skrivs av män. Jag tror det beror på mitt sf-intresse.

Lyrans Noblesser sa...

Glad att du inte tog illa upp, jag var ju inte helt omedveten om att ngn skulle kunna ha invändningar.

Petter Malmberg sa...

Arina: S/f är traditionellt sett en populärgenre för pojkar och yngre män. Så sånt påverkar ju.

Men det verkar bland de som skriver om science fiction på internet finnas en rätt stor andel kvinnor.

Vixxtoria sa...

Jag var händelsevis lite upptagen igår kväll, så jag hann aldrig återkomma till den här diskussionen då.

Men lite generellt så är avsändarens kön mindre väsentlig för min tolkning av texten hos en bloggare än när jag läser en bok. Tror jag. Men det kan bero på att många av de böcker jag läser har författare som jag (trots att jag gör mitt bästa för att leva under en sten i skogen) vet en massa om och hört en massa om, osv. Jag väljer inte till eller bort böcker baserat på författarnas kön, men jag försöker rätt medvetet balansera mitt läsande så att det inte blir för enkönat – just därför att kvinnor och män generellt sett skildrar så olika verklighet i sina böcker, och jag vill ta del av båda.

För övrigt så är min uppfattning att om en man skriver om en bok att den passar unga kvinnor, så är det inte heller menat som en komplimang. Mer än möjligen om Jan Guillou skriver det.

(Om jag funderar över vilka bloggar utanför bokbloggsbubblan som jag läser är 90 procent skrivna av kvinnor. Hm. _Det_ skulle jag faktiskt vilja göra något aktivt åt, för den saken har jag inte ens tänkt på.)

Procentenheter är krångliga, och jag tycker inte man ska behöva tänka på dem över huvud taget om man inte har betalt för det.

Petter sa...

"För övrigt så är min uppfattning att om en man skriver om en bok att den passar unga kvinnor, så är det inte heller menat som en komplimang."
Där hållar jag helt med (jag utgick faktiskt från att detta var allmänt bekant).
Men bägge inställningarna är fel. Att unga män eller unga kvinnor gillar en bok är inte någon dålig egenskap hos den boken.

Jag läser fler män än kvinnor. Till en del har detta att göra med att jag gillar olika sorts berättelser gärna läser äldre böcker ur olika traditioner och från många olika länder (det är bara en liten del av ett lands författare som blir översatta - och för många länder var dessa få till för bara något decennium sen till en stor del män)

Men naturligtvis har det också att göra med att jag är man. Vilket påverkat mej på sätt som jag är medveten om att jag är omedveten om. Vilket gör att jag inte kan svara på hur detta att veta saker om en författare påverkar mitt läsande.

Bernur sa...

Oj, vilken diskussion det här har blivit ...
I alla fall, jag är tacksam över allt stöd jag får, från dig, från några andra bloggare, ex Hermia, och bryr mig inte det minsta om det är kvinnor eller män. Däremot är det väl generellt så att de flesta som skriver om böcker är kvinnor ... Eftersom kvinnor läser fler böcker.
Att jag inte gjorde en egen lista: jag fattade helt enkelt inte, att man skulle lista sju bloggare, etc ... Och nu känns det lite för sent ...?

Petter Malmberg sa...

Att kvinnor läser mer är naturligtvis anledningen till att det är fler kvinnor som bloggar om läsning. Varför kvinnor läser mer är något som man kan diskutera. Och det har det ju också till leda gjorts.

Det är naturligtvis frivilligt att delta i såna här saker.
Jag vet faktiskt inte om nån av de bloggar jag tog upp har skickat vidare det.
Inte ens min bror som annars brukad vara road av sånt här.