onsdag 29 september 2010
På den italienska bokkartan
O har nått Italien i sitt bokgeografiska tema. I början av sommaren hade jag ett inlägg om 10 bra italienska böcker. Men det finns ju fler, så:
Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Italien eller är skriven av en författare med anknytning dit.
En av böckerna på den var av Italo Calvino. En av de senare fantastiska. Men också hans tidiga realistiska period är intressant. Som i novellerna i Difficult loves av Calvino. "Beyond the towel, the lady had undone her halter, paying no attention to whether he was looking at her or not. Amadeo didn't know whether to look at her, pretending to read, or to read, pretending to look at her". ur The adventure of a reader, översatt till engelskan av William Weaver.
Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Italien
Ruzante hette egentligen Angelo Beolco och var en dramatiker från Venedig på 1500-talet. Han skrev på pavanska, ett så kallat dialektspråk närbesläktat med italienska. Hans komedier blandade talspråk och mer högtidligt språk och var ofta burleska. Styckenas oanständiga karaktär gjorde att de sågs ner på av en del av teaterkritikerna i hans samtid. Och är kanske en anledning till att han fått en något undanskymd plats i teaterhistorien.
På senare år har flera dramatiker, som till exempel Dario Fo, åter lyft fram honom som ett föredöme och en av den folkliga teaterns föregångare. Som följd av denna ruzanterenässans så har han även satts upp i Sverige. Bland annat i regi av Hans Alfredson. I boken Dialoghi / Dialoger : två teaterstycken finns två av hans mest inflytelserika komedier. De håller fortfarande att läsa.
Berätta om en bok av en författare som anknyter till Italien, som du inte läst, men är nyfiken på.
En av mina favoritfilmer är Kaos av bröderna Taviani (inlägget handlar om en av kortfilmerna i filmen och ingick ursprunglingen i en serie inlägg om varulvsfilmer). Denna episodfilm bygger på en handfull noveller av Luigi Pirandello.
Jag har bara läst en novell av Pirandello (som annars mest är känd för pjäsen Sex roller söker en författare) och det var ingen av dem som bröderna Taviani adapterade. Men i Krukan och andra berättelser från Italien av Pirandello så bör åtminstone titelnovellen vara en av de som finns med i filmen. Om en man som fastnar i en kruka.
Etiketter:
bröderna taviani,
calvino,
hans alfredson,
pirandello,
ruzante
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Såg att du hade med Antonio Tabucchi i somras, märkte just att han ligger högt på vadslagningslistorna inför nobelpriset. Jag har inte läst och känner mig inte jättelockad. Är det mer roligt än tungt?
"Påstår Pereira" är definitivt mer rolig än tung. Även om en del har svårt för romanens gimmick - att berättelsen upprepar orden "påstår Pereira" hela tiden. Men detta grepp har också en poäng.
Övriga Tabucchi känner jag egentligen inte till. Han hade skrivit flera romaner innan Pereira-boken. Och ett par böcker efteråt fick goda recensioner när de kom på svenska. Utanför Italien har det varit lite av ett one-hit-wonder över honom. Men på senare år har han återigen fått större uppmärksamhet.
Skicka en kommentar