tisdag 28 september 2010

Tre från Afrika


Lyran ber oss i senaste tematrion att berätta om tre böcker från Afrika (eller om nåt som heter bokmåssan, men jag är inte riktigt säker på vad det är för något eller vad man har det till):

Sonallah Ibrahim - Kommittén
Kafkaesk egyptisk roman om en man som i första kapitlet möter Kommittén och håller ett tal om coca-cola-flaskans förträfflighet. Sen inväntar han svaret från denna kommitté. Men beskedet dröjer - om han nu inte redan fått det, för hur ska han kunna veta hur det ser ut? Ibrahim säjer nog en del specifika saker om Egypten här som gått mej lite förbi. Men romanen är rolig och besk och det egyptiska gör att den står ut i den Processen-inspirerade mängden.

Tayeb Salih - Utvandringens tid
Klassiska sudansk roman från slutet av 60-talet ursprungligen skriven på arabiska. En keynesiansk ekonom vänder tillbaka från Emgland till sin afrikanska hemby. Motsättningen väst/öst tar sej här också uttryck i mord. Vilket piggar upp vad som annars kanske skulle kunna kännas som en rätt tung tunn roman.

Aminata Sow Fall - Tiggarnas strejk
En stad bestämmer sej för att få bort tiggarna från gatorna. Dessa inleder en strejk. Hur ska stadens invänare nu uppfylla sin muslimska plikt att ge allmosor? En rolig senegalsk satir.

2 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Jag gillade Utvandringens tid och jag har faktiskt nyligen också köpt Tiggarnas strejk. Snart känner jag till alla du skriver om ;-)

Petter Malmberg sa...

Två av tre är rätt bra. Med tanke på att det är tre rätt slumpmässigt valda afrikanska romaner.