torsdag 10 februari 2011

Jack of Diamonds, Jack of Diamonds, I know you of old



"The Cuckoo" med Holy Modal Rounders.
Finns på duons första självbetitlade album från 1964 (utgiven på CD med deras andra som Holy Modal Rounders 1 & 2
"The Cuckoo" är en gammal engelsk folkvisa. Holy Modal Rounders gör emellertid den amerikanska varianten som skiljer sej lite från den engelska.
Den är en av de sångar som låg på Harry Smiths Anthology of amerikan folk musik, där kallad "The Coo Coo Bird" (sången har lite olika namn) och inspelad av Clarence Ashley - tidiga Holy Modal Rounders hämtade mycket av sitt material från den klassiska massiva antologin sammansatt av Harry Smith.

"The Cuckoo" har spelats in av många artister. Den fanns med i den unge Bob Dylans repertoar. Liksom Holy Modal Rounders så var Dylan starkt påverkad av Anthology of amerikan folk musik. Jack of Diamonds återkommer i flera av Dylans egna texter.
Bra versioner är annars Tom Paley & Peggy Seegers, Kristin Hersh (som verkar utgå från Holy Modal Rounders tolkning) och Pentangles (även om Pentangle-sången är en av dem där jag tycker deras sångerskas röst blir lite påfrestande). Och många fler.

"And I'll bet you ten dollars that I'll beat you next game"

3 kommentarer:

Anders Sveen sa...

En av mina favoritlåtar. Var bara tvungen att säga det.

Anders Sveen sa...

Ja, alltså det är ju mycket fint här på Butter som jag skulle kunna kommentera, framförallt sånt som jag inte kände till sedan innan, men så sticker jag bara in huvudet när något hemtamt och omtyckt susar förbi och nickar gillande. Jag är lat på det sättet.

Petter sa...

Jag brukar själv mest kommentera på inlägg om saker jag känner till sen innan.

"The Cuckoo" är en bra sång. I många versioner. Jag gillar hur Holy Modal Rounders låter så likt de äldre och ändå så tydligt en tidig Holy Modal.