fredag 4 februari 2011

Krazy Kat - A Kat a'Lilt with Song


Jag hade läst två-tre av Samuel R. Delanys böcker innan jag, genom ett utdrag ur ett brev till Delany i början av ett kapitel, insåg att han var svart. Det framgick inte av de svenska utgåvorna från 70-talet av hans böcker.
Man kan fråga sej huruvuda detta att känna till vilken hudfärg en författare har påverkar vår läsning. De flesta som läste serien Krazy Kat av George Herriman när den en gång i tiden publicerades i amerikanska dagstidningar trodde nog att han var vit. Herriman var kreol, son till två mulatter, och utgav sej oftast för att vara vit - av grekiskt ursprung.

Krazy Kat handlar om musen Ignatz som vill kasta en tegelsten i huvet på Krazy Kat. Krazy Kat är förälskad i Ignatz och ser tegelstenskastandet som ett uttryck för musens kärlek. Polisen och hunden Puppa älskar i sin tur Krazy Kat och försöker hindra Ignatz att kasta sin tegelsten. När det misslyckas sätter han honom i fängelse. Detta varieras på olika sätt.

Kreoldialekten har säkert påverkat den märkliga dialogen i serien. Om Herrimans "passing" har haft inflytande på karaktärernas flytande identitet - Krazy Kat verkar tillhöra olika kön beroende på situationen, medan Ignatzs motivation för sitt tegelstenskastande varierar - är svårare att avgöra.

Serien gick som söndags- och dagsserie under ett par decennier. Jag har en volym i Fantagraphics återutgivning av söndagsserien: Krazy & Ignatz. "A Kat a'Lilt wit Song". Det är fjärde volymen i den här serien (det finns lite olika återutgivningar av den). Och samlar söndagssidor från 1931-1932. Det är en lite slumpmässigt införskaffad volym. Jag köpte den inte för att just den här perioden skulle vara bättre än någon annan. Utan för att jag hittade den billigt. Den är emellertid bra.

Herrimans teckningar är magnifika och hans användande av bakgrund har influerat många senare serieskapare. Bland de där man kan märka ett inflytande från Herriman märks till exempel Joakim Pirinen.

Det finns en stor mängs Krazy Kat-album. Och det är väl tyvärr lite svårt att veta var man ska börja. Men en slumpvist utvald volym brukar fungera bra.

Inga kommentarer: