lördag 26 februari 2011

Labyrinter av Jorge Luis Borges


Labyrinter är en tunn, vacker (men lite svårbläddrad) volym med fyra noveller av Jorge Luis Borges. Novellerna är ur Ficciones - och närmare bestämt fyra av de fem noveller ur den som inte fanns med i det tidigare Borges-urvalet Biblioteket i Babel.
Den femte, Tre versioner av Judas, finns med i volymen Fiktioner. Som kom ut i Bonniers pocketklassikerserie 2007. Den har också alla fyra novellerna i Labyrinter. Och de nio Ficciones-novellerna från Biblioteket i Babel.
Vilket egentligen gör Labyrinter till en något överflödig volym. Men den är så tunn att man inte skulle tjäna särskilt mycket utrymme på att göra sej av med den.

Labyrinter innehåller den klassiska "Pierre Menard, författare till Don Quijote", om en man som försöker att skriva Don Quijote. Något som försvåras av att den redan är skriven. Denna ska ha varit den första av sdet som Borges kallade för sina ficciones (fiktioner förlorar blandningen mellan fakta och fiktion i originasltermen) - en slags fantastisk kortprosa påverkad av essäformen.
Sen har den min favorit-Borges: "Tlön, Uqbar, Orbis Tertius", där några hittar på ett fiktivt land som sen bryter sej in i deras egen värld.
De andra två är påverkade av Borges intresse för pusseldeckare. Och tillhör de svagare ficciones, kanske för att pusseldeckare inte är särskilt intressanta. Men från en av dessa kommer titeln Labyrinter. Labyrinths var också titeln på ett inflytelserikt Borges-urval på engelska.

Inga kommentarer: