måndag 12 september 2011

Blommor till Algernon

Fröken Kinnian säger dom kanske kan göra mig klok. Jag vill bli klok. Jag hetter Charlie Gordon. Jag är 37 år ock två vekor sen var min födelsedag. Nu har jag inget mer att skriva om så sluttar för idag.

Den amerikanske skådespelaren Cliff Robertson har dött. Jag såg för bara en vecka sen om det första Outer Limits-avsnittet där han är med. Robertson har jag annars sett i flera filmer, men jag har aldrig sett hans mest kända - Charly från 1968.

Jag har dock läst, inte romanen den bygger på men novellen som romanen den bygger på bygger på.

"Blommor till Algernon" av Daniel Keyes är en berättelse i dagboksform. Om en förståndshandikappad man vid namn Charly som genomgår ett experiment som gör honom till geni. Novellen (och romanen) består av Charlys dagboksanteckningar - en framstegsrapport. Där Charly efter hand blir alltmer intelligent.

"Blommor till Algernon" finns i Den fantastiska romanen 4, red. Sam J. Lundwall (som trots titeln är en novellantologi). Den skrevs 1960. Romanversionen, som kom 1966, finns också på+ svenska. Som Blommor till Algy. Det ska inte vara någon stor skillnad mellan de bägge.

Det är en gripande historia som väl utnyttjar dagboksformen. Filmversionen har gott rykte, särskilt Robertsons insats. Men har inte riktigt överlevt på samma sätt som novellen och romanen. I U.S.A. lär man läsa boken i skolan. Ett avsnitt av Simpsons bygger på Blommor till Algernon och den har refererats i Vänner - så i staterna är den populär.

Jag har bara läst en till novell av Keyes, han verkar vara något av ett onehitwonder. Men denna hans enda hit är väl värd att läsa.

5 kommentarer:

mind the book sa...

ÄLSKAR Flowers for Algernon, särskilt passagen med "the raw schack test" LOL, LOL. "de frågade vad jag såg. jag sade att jag såg en bläckplump"

Petter sa...

Han ser en "bläkfläk" i den översättning jag läst.
Jag gillar stycket där han gör om Rorshach-testet när han blivit smartare men ändå minns hur han första gången inte förstod det.

Har du läst novellen eller romanen?

Jenny sa...

Nu blev det nostalgi (igen). Läste romanen för många år sedan. Ska kanske ta och sno den från föräldrarnas bokhylla? Dags för omläsning. Tack för tipset!

Petter Malmberg sa...

Jag tycker helt klart att du ska stjäla den.

mind the book sa...

"bläkfläk" : D

romanen!