tisdag 27 september 2011

Under vulkanen


Under vulkanen av Malcolm Lowry har getts ut igen av Modernista. Det är en roman från 1947 om Konsuln, den alkoholiserade Geoffrey Firmin. Den utspelar sej i en liten mexikansk stad på De Dödas Dag i slutet av 30-talet. Under dagen och romanens gång blir Konsuln allt fullare. Detta är en aspekt av romanen som ibland kritiseras men som ger en motivering till romanens modärnistiska berättarstuk. Intrigen är egentligen enkel och fanns redan med i en novell Lowry hade skrivit en tio år tidigare.

Det finns en bra fast mer konventionell filmatisering av boken gjord av John Huston med Albert Finney i huvudrollen och Jacqueline Bisset som hans före detta fru och Ivanhoe i rollen som Konsulns halvbror.
Finney är lysande och ger filmens Konsuln mer personlighet än bokens. Det kan faktiskt vara en fördel att ha sett filmen innan man läser boken då det gör det lättare att hänga med i bokens ragglande gång.
Lowry skrev själv för filmen, vilket märks i romanen.

Under vulkanen har getts ut i flera svenska utgåvor tidigare. Själv har jag den i En bok för alla. Det är samma översättning den här gången. Men förordet är nytt. Och är skrivet av Klas Östergren. Östergrens bästa roman, Handelsmän och partisaner, är påverkad av Lowry.

Inga kommentarer: